„Hasból beszélt Ludovic Orban” – így nő végül januártól a gyerekpénz a kormány terve szerint

Idén júliusban már nem nő a gyermeknevelési támogatás, de 2022. január elsejétől 2 éves korig a jelenlegi 427 lejről 486 lejre, 2 és 18 év között pedig 214 lejről 243 lejre emelik az összegét a sürgősségirendelet-tervezet szerint, amit szerdán fogadott el első olvasatban a kormány.

RMDSZ-es forrásaink szerint Cîțu-kabinet voltaképp azért készíti elő ezt a jogszabályt, mert a koalíció több vezető politikusa, elsősorban Ludovic Orban képviselőházi elnök többször is azt nyilatkozta, hogy a gyerekpénz idén júliusban nem módosul, de jövő év januárjától ismét 20 százalékkal nő. Ehhez képest hidegzuhanyként érte a családokat, hogy legutóbb a képviselőház munkaügyi bizottsága úgy döntött: az összeg januártól csak az infláció mértékével emelkedik.

Hasból beszélt Ludovic Orban, amikor azt mondta, hogy 2022. január elsején 20 százalékkal nő a gyerekpénz. Megfeledkezett róla, vagy egyszerűen nem tudta, hogy múlt év végén a szenátusban a kormánytöbbség már eldöntötte: jövő év első hónapjától csak az inflációhoz igazítják az összeget. Ezen a héten a képviselőház munkaügyi bizottsága csak annyit tett, hogy jóváhagyta a szenátusban már elfogadott változatot” – magyarázta forrásunk.

Mint korábban írtuk, a képviselőház plénumának szerdán kellett volna szavaznia döntő házként a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet módosítva jóváhagyó jogszabálytervezet szenátusban elfogadott szövegéről. A plénumot azonban végül nem hívták össze. Forrásunk szerint az ülés elmaradása nem volt véletlen. „A koalíció szintjén az a döntés született, hogy a képviselőházban lévő tervezetet jegeljük. Megvárjuk az új sürgősségi rendeletet, ami már jelentősebb gyerekpénzemelést ír elő januártól, és ahhoz igazítjuk” – magyarázta a név nélkül nyilatkozó RMDSZ-es politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az új sürgősségi rendelet elfogadása azért is fontos a kormánynak, mert jelenleg még a 2020/123-as sürgősségi kormányrendelet van hatályban, ami a gyermeknevelési támogatás 20 százalékos növelését írja elő idén július elsejétől. Erre azonban az 2021-es költségvetésben pénz nincs, az óra pedig ketyeg. Ha el is fogadná június vége előtt a képviselőház döntő házként a 123-as sürgősségi kormányrendelet módosított változatát, amely nem írja az összeg növelését a következő hónaptól, az ellenzék megtámadná az alkotmánybíróságon, így az államfő már nem tudja kihirdetni július elseje előtt.

Forrásunk szerint jogos az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az az állítása, hogy alkotmányellenes egy sürgősségi rendelet elfogadása olyan témában, ami tárgya egy parlamentben már napirenden lévő törvénynek is. A 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabály ugyanis szintén a gyermeknevelési támogatást szabályozza, és jelenleg elfogadás előtt áll a képviselőházban. Csakhogy sürgősségi rendeletet kizárólag a Nép Ügyvédje támadhat meg az alkotmánybíróságon, az ombudsmant pedig a parlament szerdán felmentette hivatalából.

Mit ír elő az új tervezet?

A kormány szerdai ülésén első olvasatban elfogadott sürgősségirendelet-tervezet szerint a gyermeknevelési támogatás 2022. január elsejétől a következőképpen nő:

  • 486 lejre a gyermek 2 éves koráig, illetve a fogyatékkal élő gyermek 3 éves koráig
  • 243 lejre a 2 és 18 év közötti gyerekek esetében
  • 486 lejre a 3 és 18 év közötti, fogyatékkal élő gyermekek esetében

A Hotnews által megszerzett tervezet előírja azt is, hogy 2023-tól a gyerekpénz csak az infláció mértékével emelkedik. A kormány asztalán lévő jogszabályban szereplő összegek voltaképpen azok, amelyeket a tavalyi sürgősségi rendelet idén júliustól irányzott elő.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?