„Lopással” vádolta meg a kormányt a PSD a családi pótlék emelésének elhalasztása miatt

Bírálja a Szociáldemokrat Párt (PSD) Florin Cîţu miniszterelnök döntését az idei második, július elsejétől esedékes gyermekpénzemelés elhalasztásáról.

Az ellenzéki alakulat törvénytervezetet nyújt be jövő héten a parlamentbe, amely szerint már a jogszabály elfogadásától számítva nőne a gyermeknevelési támogatás összege. A PSD hétfői közleményében azt írja, „Cîţu és Orban szembehazudták a szülőket és a gyermekeket" a 2020-as választások előtt, amikor azt ígérték, hogy öt szakaszban emelik a gyermekpénzt mindaddig, amíg – a szociáldemokraták által elfogadtatott törvénynek megfelelően – a kiindulási összeg megduplázódik.

Egy új, a szenátus által első házként már elfogadott javaslat szerint azonban a választási kampányban beígért öt szakaszból kettő kiesik: a 2021. július elsejétől esedékes harmadik, valamint a 2022. január elsejétől esedékes negyedik szakasz – állítja a PSD.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

„Ezekkel a módosításokkal a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíció kilop a gyerekek zsebéből 2,1 milliárd lejt, ekkora összeg járt volna még nekik 2021. július elseje és 2022. július elseje között. A beígért emelések elmaradásával Cîţu és Orban 522 lejt lop ki minden 2 és 18 év közötti gyermek zsebéből, a fogyatékkal élők esetében pedig 1044 lejt" – fogalmaznak.

Hozzáteszik, a Szociáldemokrata Párt ezt ellenzi, ezért törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentbe, amely szerint már a jogszabály elfogadásától 214 lejről 300 lejre nőne a 18 éven aluli gyerekeknek járó összeg, a 2 éven aluliak, illetve a fogyatékkal élők pedig a jelenlegi 427 lej helyett 600 lejes támogatást kapnának.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?