Így alakítaná át az RMDSZ a családpolitikát – Csép Éva Andrea képviselőt kérdeztük

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes múlt csütörtökön jelentette be, hogy az RMDSZ új családtámogatási rendszert dolgoz ki és terjeszt a kormánykoalíció elé legkésőbb az év végéig. Ám az RMDSZ már korábban benyújtott a parlamentbe egy családtámogatási csomagot, amelynek elemei a törvényhozási folyamat különböző szakaszaiban vannak. Ezekről a jogszabályokról és a további elképzelésekről kérdeztük Csép Éva Andrea szakpolitikust.

Az RMDSZ jó ideje hangoztatott álláspontja az, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer elavult, és nem ösztönzi a családokat arra, hogy több gyereket vállaljanak. Az adatok szerint 1990-ben Romániában még 315 ezer gyerek született, 30 évvel később, 2020-ban már csak 178 ezer. Néhány napja Kelemen Hunor kormányfőhelyettes arról beszélt, hogy ha Románia nem változtat a családtámogatási rendszerén, 2040-re 15-16 millióra csökken az ország lakossága.

„Teljesen új alapokra kell állítani a romániai családpolitikát, végig kell gondolni minden lépést, és fontos, hogy ne csak rövidtávon, hanem hosszú és közepes távon is gondolkozzunk. Fontos, hogy a családok sokkal biztonságosabban tudjanak gyereket vállalni” – jelentette ki a Maszolnak Csép Éva Andrea, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára.

Ezek vannak már a parlamentben

A szakpolitikus elmondta, az RMDSZ egy új családtámogatási rendszerről szóló, átfogó törvénytervezeten dolgozik, ám már másfél éve benyújtottak a parlamentbe egy családtámogatási csomagot, amelynek elemei a törvényhozási folyamat különböző szakaszaiban vannak. Példaként említette az egy család, egy autó tervezetet, amely átjutott a szenátuson, s jelenleg a képviselőházban vár arra, hogy napirendre tűzzék.

A jogszabály értelmében azok a családok, amelyeknek legalább három gyerekük van, egy új, legalább hétszemélyes autó vásárlásakor kapnának egy 35 ezer lejes támogatást az államtól. „Ez azért nagyon lényeges, mert a biztonságos közlekedés fontos a családoknak. Hiszen ha több kisgyerek van a családban, esetleg egy újszülött is, akkor az édesanyának is a hátsó ülésen kell utaznia, a kicsiket pedig nem lehet előre ültetni. Ezzel a programmal kényelmesebbé és biztonságosabbá tennénk a családok életét” – fogalmazott a képviselő.

Csép Éva Andrea kiemelte, hogy a nagyszülői gyes bevezetését szavatoló törvénytervezet is a képviselőházban van már. A jogszabály megadnák a lehetőséget a nagyszülőknek, hogy a szülőkkel azonos feltétetek mellett vállalhassák át a gyereknevelési szabadságot. Ezzel segítenének a fiatal szülőknek is, hogy hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra, és szakmailag se maradjanak le a fejlődéssel, magyarázta a politikus. Hozzátette: köztudott, hogy számtalan családban jelenleg is a nagyszülők nevelik az unokákat, ezzel a törvénnyel pedig őket segítenék.Fotó: RMDSZ

A képviselő elmondta, az RMDSZ egyik törvénytervezete az eddiginél több szabadnapot biztosítana annak a szülőnek, akinek orvoshoz kell vinnie a gyermekét. „A jelenlegi törvény értelmében a munkaadó évi egy fizetett szabadnapot adhat az alkalmazottnak, hogy beteg gyermekét orvoshoz vigye, ám nagyon sokan jelezték, hogy ez nem elegendő. Nagyon sok családban ez a közösen eltöltött időből vesz el, a saját pihenőszabadságukból használnak fel napokat, ezért mi öt fizetett szabadnapra bővítenénk ezt” – részletezte.

Hozzátette: ezen kívül van az RMDSZ szükségesnek látja egy junior és újszülött értékjegy bevezetését is. Ezeket a közalkalmazottaknak jelenleg is járó üdülési csekkekhez hasonlóan adnák a munkáltató. Az értékjegyekből gyerekek táboroztatását vagy speciális felszerelés megvásárlását lehetne biztosítani. mellett említette az újszülöttkelengye-csomagot, amely egy egyszeri juttatás, és az újszülött érkezésekor kapná meg a szülő értékjegy formájában.

Mit tartalmaz az új tervezet?

A Kelemen Hunor által korábban ismertetett elképzelések szerint az RMDSZ több javaslatot fogalmaz meg koalíciós partnereinek, melyekkel elsősorban a lakásépítést akarják elősegíteni. A javaslatoknak két fő összetevőjük lesz. Az egyik a vissza nem térítendő támogatás, amely a gyerekek számától függ, a másik a kamatmentes kölcsön. Egy gyerek esetében kamatmentes hitelt javasolnak, két gyerek esetében a kölcsönt csak 70 százalékban kell visszafizetnie a családnak, míg három vagy több gyermek esetében 50 százalékát. Az RMDSZ azt szeretné, hogy minimum öt éven át lehessen igényelni ezt a hitelt, de amennyiben a költségvetés lehetővé teszi, lehessen meghosszabbítani tíz évre.

A családtámogatási politika másik fontos eleme a bölcsődeépítési program, amelyet a kormány már elindított. „Ez rendkívül nagy segítség lesz a családoknak, ugyanis nagyvárosokban rendszeresen háromszoros túljelentkezés van a bölcsődei helyekre” – mondta Csép Éva Andrea. Hozzátette, a cél az, hogy falun és kisvárosokban is legyenek bölcsődék, ezek működési költségének jelentős részét pedig le kell venni az önkormányzatok válláról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Emellett az RMDSZ javasolja, hogy első lépésben negyedik osztályig minden gyerek kapjon az iskolában meleg ebédet, amit ha beválik, kiterjesztenének nyolcadik osztályig. Továbbá azt is szeretnék, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsék a gyereklétszám függvényében, így a jelenlegi 10 százalékos személyi jövedelemadó helyett 8 százalékot fizessenek az egy gyereket nevelő szülők, 4 százalékot a kétgyerekes szülők, a három vagy több gyereket nevelő szülők pedig nem fizetnének egyáltalán személyi jövedelemadót.

Az RMDSZ szeretné, ha az új családtámogatási rendszer már 2023-tól hatályba lépne, s álláspontja szerint 10 év alatt már látni lehet majd az eredményeit. Csép Éva Andrea hangsúlyozta, mivel átfogó törvénytervezetet kell kidolgozniuk, ehhez idő kell. Kérdésünkre elmondta, a koalíciós partnerek részéről eddig nyitottságot tapasztaltak a javaslataikra.

Kapcsolódók

Kimaradt?