PNL-kongresszus: Orban és Cîțu nyíltan bírálták egymást

Orban hívei kifütyülték és lemondásra szólították fel a miniszterelnököt.

Romániának liberalizmusra van szüksége - jelentette ki Florin Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombati tisztújító kongresszusán, amelyen Ludovic Orbannal verseng az alakulat elnöki tisztségéért.

Miközben a miniszterelnök a Liberális Románia címet viselő elnökválasztási programját ismertette, Ludovic Orban támogatói kifütyölték, és a kormányfői tisztségről való lemondását kérték.

„Tudják-e azok a küldöttek, akik a lemondásomat követelik, hogy ez saját kormányuk megbuktatását jelentené? Ilyent csak Dragnea tett” - szólt az ellentábor tagjaihoz a miniszterelnök arra utalva, hogy Liviu Dragnea pártelnöki mandátuma alatt a szociáldemokraták kétszer is megbuktatták a saját kormányukat. Cîţu hangsúlyozta, a belső választásokat megelőző kampány során bejárta az országot, és megtapasztalta, hogy mire van szükségük a románoknak. „Romániának liberalizmusra van szüksége" - nyomatékosította.

Beszéde közben ellenjelöltje, Ludovic Orban jelenlegi pártelnök arra kérte támogatóit, ne szakítsák meg bekiabálásaikkal Cîţu beszédét, hagyják, hogy a miniszterelnök ismertesse a programját.

Erre reagálva Florin Cîţu azt mondta, nincs szüksége Orban közbelépésére. „Elnök úr, nincs szükségem támogatásra. Indítványomat valamennyi román éljenzése közepette is be tudom mutatni, rendben van ez így” - fogalmazott.

Beszédében az újabb mandátumra pályázó jelenlegi elnök, Ludovic Orban sem kímélte riválisát. „Ma nincs olyan miniszterelnökünk, sem olyan kormányunk, amelyre büszkék lehetnénk” – jelentette ki. Orban egyértelművé tette, hogy Cîţu megválasztása esetén nem tartja  lehetségesnek a korábbi koalíció visszaállítását. „Kivel alkotunk majd többséget, gondolják, hogy létezik egyetlen józan liberális, aki lepaktál a PSD-vel? Ha van ilyen, mondja meg nyíltan. Naiv az, aki azt hiszi, hogy egy kisebbségi kormány ellent tud állni a PSD-nek” – mondta a PNL leköszönő elnöke.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?