Feljelentette a kormányfőt és volt tanácsosát a Declic

A Declic képviselői pénteken benyújtották az országos korrupcióellenes ügyészségre a feljelentést Florin Cîţu miniszterelnök és Mioara Costin volt államtanácsos ellen.

A szervezet ügyvédje, Toni Decean szerint a volt államtanácsos és a kormányfő hivatali visszaéléssel, illetve hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítható.

„A közigazgatási törvénykönyv szerint egy köztisztviselő hivatali idejében nem foglalkozhat politikával. Megteheti szabad idejében, de nem munkahelyi eszközöket felhasználva. Van egy dokumentum, amelyet eddig senki nem vállalt. Mivel hivatalból senki nem vizsgálódik ebben az ügyben, a Declic tagjai megtették ezt a lépést. Tisztázni kell, hogy a dokumentum a kormánytól származik-e, amint feltételezhető, és azt is, hogy a tanácsos alkalmazása milyen mértékben történt az államtanácsosi poszt szakmai követelményei szerint” – nyilatkozta az ügyvéd.Toni Decean ügyvéd | Fotó: Agerpres

A jogi képviselő szerint a feljelentés Florin Cîţu miniszterelnök ellen is irányul, hivatali visszaélésre való felbujtás gyanúja miatt, mivel ő az egyetlen személy, aki hasznot húzott a szóban forgó dokumentumból. A Declic szervezet egyik képviselője pedig kifejtette, szomorú, hogy a korrupcióellenes ügyészek nem indítottak hivatalból eljárást ebben az ügyben, és az állampolgároknak kell feljelentést tenniük.

A kormányfő múlt héten mentette fel tisztségéből saját kérésére Mioara Costin államtanácsost, a miniszterelnöki kancellária alkalmazottját. Menesztése azután történt, hogy a médiában a kormány fejlécével ellátott állítólagos kormányzati dokumentum jelent meg a pártelnöki tisztségre pályázó miniszterelnök PNL-n belüli kampányának stratégiájáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Miniszterelnökként én csak hivatalos iratokról tudok véleményt mondani. Ezt a dokumentumot nem iktatták a kormánynál, és nekem soha nem mutatták meg” – mondta a sajtóban megjelenteket kommentálva Florin Cîţu.

Kapcsolódók

Kimaradt?