FRISSÍTVE – Felmentését kérte a miniszterelnöki tanácsos, aki a kormánypárt belső kampányán dolgozott

FRISSÍTVE: Saját kérésére felmentette tisztségéből a kormányfő csütörtökön Mioara Costin államtanácsost, a miniszterelnöki kancellária alkalmazottját. A döntés megjelent a Hivatalos Közlönyben. FRISSÍTÉS: A PSD szerint ez a bűnösség beismerése.

Orban és Cîțu korteskedésének megvan az első „áldozata” | Fotó: AgerpresA szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a miniszterelnököt a napokban a médiában megjelent állítólagos kormányzati dokumentumról kérdezték, amelyet a Mioara Costin készített a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéért induló Florin Cîţu kampánya számára, és amelyik az ellenzék szerint azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök közpénzeket használ fel a PNL-n belüli saját népszerűsítésére.

„Miniszterelnökként én csak hivatalos iratokról tudok véleményt mondani. Ezt a dokumentumot nem iktatták a kormánynál, és nekem soha nem mutatták meg” – jelentette ki válaszában a Florin Cîţu.

Ludovic Orban, a PNL jelenlegi elnöke, aki szintén jelölteti magát az őszi tisztújító kongresszuson, korábban azt mondta, hogyha bebizonyosodik valamelyik kormányhivatalnokról, hogy a munkaidejében pártérdekeket szolgált, annak le kell mondania.

PSD: ez a bűnösség beismerése

A bűnösség beismerésével egyenértékű a Szociáldemokrata Párt pénteki közleménye szerint a „Cîţu-gate"-ben érintett államtanácsos lemondása. A PSD büntetőjogi kivizsgálást követel.

„A PSD ismételten felszólítja az illetékes intézményeket, hogy vizsgálják ki a Cîţu-gate ügyet, minekutána az érintettek nyilvánosan is elismerték bűnösségüket azáltal, hogy menesztették tisztségéből a miniszterelnöki kancellária fejlécével megjelent politikai útmutató szerzőjét. A nyomozó hatóságoknak most lehetőségük van bebizonyítani a romániai közvélemény előtt politikai pártatlanságukat, és azt, hogy a bűnözők politikai színezetétől függetlenül ugyanazokat az intézkedéseket hozzák meg” – olvasható a PSD közleményében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szociáldemokraták szerint „az államtanácsos menesztése gyakorlatilag önfeljelentésnek minősül, amely megerősíti, hogy a dokumentum hiteles, és az a tény, hogy a miniszterelnök nem rendelt el azonnal szankciókat azok ellen, akik az ő nevét és a kormány arculati elemeit használták, azt mutatja, hogy a kormány ismerte a dokumentum tartalmát, és jóváhagyta annak továbbítását a PNL vezetői felé".

A PSD szerint Cîţu súlyos bűncselekményeket követett el, a kormány anyagi és humán erőforrásait használta fel személyes célokra, és felhasználta az intézmény jelképeit ahhoz, hogy előnyre tegyen szert a párton belüli versenyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?