Óvodafejlesztési program: lefektették az új székelyudvarhelyi napközi alapkövét

Székelyudvarhelyre is eljutott a magyar kormány által támogatott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, szombaton délután fektették le a csereháti Ficánka Napköziotthon új épületének alapkövét. Az ünnepi eseményen jelen volt Potápi Árpád János, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

Szombaton délután, Székelyudvarhely legújabb lakónegyedében, a Csereháton ünnepélyesen elhelyezték a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épülő Ficánka Napköziotthon új épületének alapkövét.

„Történelmi mérföldkő ez a Ficánka életében. A Csereháton vagyunk, Székelyudvarhely folyamatosan fejlődő, legfiatalabb lakónegyedében, és biztosan állíthatom, hogy ez a beruházás a legjobb helyre került” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket Antal Csilla intézményvezető.

Közösen helyezték el az időkapszulát | Fotó: Szász Csaba

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által koordinált projektben az új épület három csoport számára biztosít hosszú programos óvodai ellátást és étkezést, az udvaron pedig játszóteret és sportpályát terveznek kialakítani. A tervek szerint jövő év szeptemberére készülhet el a beruházás.

„Nagy öröm számunkra, hogy eljutottunk az alapkőletételhez, ez a beruházás ennek az épülő lakónegyednek a szükségleteit igyekszik mérsékelni, ha nem is tudja teljesen megoldani” – fogalmazott Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere reményét fejezte ki, hogy Magyarországnak továbbra is nemzeti kormánya lesz, és folytatódnak a határon túli fejlesztések.

Szász Zoltán, az RMPSZ udvarhelyszéki elnöke visszaemlékezett a 90-es évekre, amikor a román kormány apácakolostort, román árvaházat, és román középiskolát létesített a Csereháton az etnikai arányok megváltoztatásának a céljával. Hangsúlyozta, a román gimnázium egy osztállyal indult, ma három párhuzamos osztállyal működik, többnyire magyar gyermekekkel. „Mi a jövőt nem ebben látjuk” – jegyezte meg Szász Zoltán.Az iskolaváros legújabb negyedében épül a napközi

Kallós Zoltán, a román oktatásügyi minisztérium nemzeti kisebbségi oktatásért felelős államtitkára úgy vélte, hogy az alapkőletételnek a folytonosságot kell jelölnie. „Azt, hogy itt volt, van és lesz magyar tannyelvű intézmény. Szerintem ez a legfontosabb és erre kell fektetnünk a hangsúlyt mindnyájunknak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Antal Lóránt szenátor elmondta, hogy az erdélyi magyarok szerencsés helyzetben vannak, mert három finanszírozási lehetőség áll a rendelkezésükre: uniós források, valamint a magyar és a román kormány által nyújtott lehetőségek. „Az RMDSZ kellett ahhoz, hogy Cseke Attila fejlesztésügyi miniszteren keresztül felhívja a román többség a figyelmét a bölcsődék hiányára” – utalt a szenátor a Szövetség által meghirdetett bölcsődeépítési programra.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a Kárpát-medence nemcsak az egységes magyar nemzetet, történelmet, nyelvet, kultúrát, hanem egyre inkább az egységes oktatási teret is jelenti.

„A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program negyedik ütemét valósítjuk meg, eddig 713 magyar óvoda újult meg, és 179 új óvoda épült. Erdélybe több mint 33 milliárd forint jutott, ez 103 új óvodát 376 felújított intézményt jelent. Örülök annak, hogy a programunkba immár Székelyudvarhely is bekerült” – közölte Potápi Árpád János hangsúlyozva, hogy Erdélyben az RMPSZ a legfontosabb partnerük. 

A szombati ceremónia keretében időkapszulát is elhelyeztek az alapkőben, amelybe többek között óvodás gyermekek kézlenyomatait helyezték el, a következő üzenettel: „Amikor ezt a kapszulát kibontjátok, ezek a kezecskék már a jövő formálódásán munkálkodnak.”

Kapcsolódók

Kimaradt?