Optimista, de nem kockázatmentes Udvarhely költségvetése

Székelyudvarhely előre menekül, merész húzásnak is nevezhető a múlt héten elfogadott költségvetése. Ha bejön, „minden idők legnagyobb beruházási eredményeit” könyvelhetik el, ha nem, akkor a város eladósodását kockáztatják. A városvezetők optimisták.

Rekordnagyságú költségvetést fogadott el Székelyudvarhely önkormányzata, a város 220 millió lejjel tervez a bevételi oldalon, ez 83 millió lejjel több a tavalyinál, a tavalyelőtti összegnek több, mint a duplája, illetve a 2020-asnak közel háromszorosa. Idén összesen 138 millió lejt fordítanak saját (14 millió) és uniós finanszírozású beruházások (124 millió) megvalósítására, ami a büdzsé 57 százalékát jelenti.

Sajnos a tavalyi adatok nem túl biztatók, 2022-ben a saját beruházások megvalósítási aránya 40 százalékos volt, az uniós projekteké pedig alig 9 százalékos, és egyelőre nem tudni, hogy az idei év végén lejáró projektek esetében lesz-e lehetőség a finanszírozási szerződések meghosszabbítására. Ennek ellenére a városvezetés úgy döntött, hogy egyelőre nem mondanak le egyetlen betervezett beruházásról sem, hanem a gazdasági helyzet alakulásának függvényében később hoznak döntést.

Fotó: udvarhely.ro

„A legtöbb uniós projektünkben kivitelezési szerződést kötöttünk vagy leszerződés előtt állunk, ezért tavasszal ezek a beruházások felgyorsulnak. A beruházások beindulásával az önrészeket a városnak kell biztosítani, így az idei költségvetést ezen céloknak megfelelően terveztük meg. Ami a működési költségeket illeti, kiemelt célnak tekintünk idén a városi utcák, járdák és közterületek javítására. Amennyiben sikerül ezen terveinket kiviteleznünk, akkor minden idők legnagyobb beruházási eredményei valósulnak meg” – fogalmazott Gálfi Árpád polgármester.

Nem mindenki ennyire optimista, az önkormányzati testület tagjai közül többen is hangot adtak kétségeiknek, elhangzott például, hogy ha nem hosszabbítják meg a pályázatok kivitelezési határidejét, akkor azokat saját forrásokból kell majd kivitelezni, ami nagy kihívás lesz a következő polgármesternek.

A vélemények megoszlanak, akad, aki helyesli, hogy a város nem mond le a pályázatokról, mások figyelmeztetnek, hogy ahol nem végeznek az év végéig, ott saját költségvetésből kell befejezni a projektet, netán visszafizetni az elköltött pénzt, így fennáll annak kockázata, hogy eladósodjon a város.

Az idő nem minden esetben dolgozik a városnak. Az idei évben megvalósítandó beruházások közt szerepel a Szejkefürdő víz- és csatornarendszerének évek óta húzódó átvétele. Az 1,6 millió lejes kivitelezési szerződésnek jelenleg 4 millió lej körül lehet a büntetőkamatja, és minden nap további 3000 lejjel duzzad.

Az eladósodás reális veszélyét az Aqua Nova-per jelenti, Székelyudvarhely négy és fél éve áll perben egykori vízszolgáltatójával, amely szerint a város jogtalanul bontott velük szerződést.

Az Aqua Nova keresetét 2021. decemberében alapfokon jóváhagyta a Csíkszeredai Bíróság, a döntés értelmében az udvarhelyi önkormányzatnak összesen 28,6 millió lejt plusz ennek áfáját kell megtérítenie az egykori vízszolgáltatónak. Az ítélet nem jogerős, bár a szakemberek szerint az udvarhelyi önkormányzat szinte biztosan veszíteni fog.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg