Kedvező kilátások: 18,8 százalékkal nőttek a költségvetési bevételek az első negyedévben

Az áfából származó bevételek közel 38 százalékkal több pénzt hoztak az államkasszának, mint 2020 azonos időszakában.

Meglepően jók az első negyedéves államháztartási adatok. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 85,79 milliárd lej folyt be az államkasszába, 18,8 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában, a kiadások pedig csak 11,2 százalékkal nőttek, 100,42 milliárdra. Február végén még sokkal kedvezőtlenebb volt a helyzet, az év első két hónapjában ugyanis a bevételek csupán 4,1 százalékkal nőttek, ellenben a kiadások 11 százalékkal.

„Nem állnak rendelkezésre a részletes adatok, de következtethetünk a múltbéli tapasztalatok alapján. Valószínűleg a bevételek azért nőttek, mert be lettek fizetve egyes tavalyi elmaradások” – véli Ionuț Dumitru, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Hasonló véleményen van Dragoș Cabat gazdasági elemző, aki szerint nem kirobbanó gazdasági teljesítmény húzódik meg az adatok mögött: „Az adatok jól mutatnak, de ne örüljünk fölöslegesen”. Elmondása szerint a látványos növekedés oka az, hogy most folytak be olyan pénzek, amiket normális esetben, ha nincs járvány, tavaly kellett volna befizetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legnagyobb mértékben, 37,9 százalékkal az áfából származó bevételek nőttek. Ez egyértelműen annak tudható be, hogy tavaly márciusban az áfabefizetések drámai módon visszaestek, miután a kormány lehetővé tette annak elhalasztását, azért, hogy ne maradjanak készpénz nélkül a cégek. Az EU-s forrásokból 28,6 százalékkal több pénzt sikerült lehívni, mint 2020 első negyedévében.

A személyi jövedelemadóból származó bevételek 12,7 százalékkal voltak nagyobbak, míg a társadalombiztosítási hozzájárulások értéke 11,6 százalékkal nőtt.

A kiadási oldalon a társadalombiztosítás szaladt el a leginkább a tavalyi évhez képest, 16,5 százalékkal nőttek az ilyen jellegű költségek.

Az állam kiadásai 14,6 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket, elmaradva a 18 milliárdos tavalyi szinttől. A költségvetési hiány 1,28 százalékos lett az első negyedévben.

A vártnál jobb adatok hatására az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság 4,3 százalékról 5 százalékra módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.

Kapcsolódók

Kimaradt?