Nem áll jól az államkassza: a kiadások a tervezett ütem duplájával nőttek, a bevételek a felével

Két hónap alatt az állami kiadások 12,7 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket.

Nem a kormány reményei és tervei szerint alakult az államháztartás helyzete az év két első hónapjában. A 2021-es költségvetés azon a feltételezésen alapul, hogy idén az állami bevételek 13 százalékkal, míg a kiadások 5 százalékkal fognak nőni a tavalyi szinthez képest. Januárban és februárban ennek pont az ellenkezője történt: a bevételek mindössze 4,1 százalékkal nőttek, ellenben a kiadások 11 százalékkal.

A bevételi oldalon legnagyobb mértékben, 25,8 százalékkal, a társasági adóból származó bevételek nőttek, 0,5 milliárd lejre. Jövedelemadóból 5,7, áfából 1,1, jövedéki adóból pedig 6,7 százalékkal több folyt be, mint tavaly. Uniós forrásokból 2,7 milliárd lej érkezett, ami 8,5 százalékkal haladja meg a 2020-as összeget.

Bár a kormány több népszerűtlen intézkedéssel igyekezett mérsékelni a bér jellegű, illetve a szociális kiadásokat, ezek a bevételeknél lényegesen nagyobb arányban nőttek. Közalkalmazotti fizetésekre 18,5 milliárd lej ment el, a szociális kiadások pedig 25,9 milliárdot tettek ki, ami 6,6, illetve 16,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Nagy pozitívum, hogy a beruházásokra szánt összeg 26,9 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Arányaiban ugyanakkor a beruházásokra fordított pénz már távolról sem lenyűgöző, a 2,4 milliárd ugyanis a 66,1 milliárd lejes összkiadásoknak csak a 3,6 százaléka.

Az államkassza bevételei 53,3 milliárd lejt tettek ki, két hónap alatt tehát 12,7 milliárd lejes költségvetési hiány jött össze. Ez az idénre prognosztizált bruttó hazai termék (GDP) 1,14 százaléka. A Pénzügyminisztérium ezt azzal indokolja, hogy a kormány a GDP 0,37 százalékának megfelelő összeget, 4,18 milliárd lejt fordított, különféle formákban a gazdaság támogatására, a járvány hatásainak az enyhítésére.

Az első két hónap kedvezőtlen államháztartási adataiból nem következik, hogy a kormány nem fogja tudni tartani az idei célkitűzéseket, melyek közül az egyik legfontosabb a költségvetési hiány 7,16 százalékra történő csökkentése. 2020 januárjában és februárjában még nem kezdődött el a gazdasági válság, az elkövetkező hónapokban tehát minden bizonnyal jóval kedvezőbb képet fognak mutatni az államháztartás idei adatai, a tavalyi évvel összehasonlítva.

(Nyitókép: mfinante.gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?