Oktatási, kulturális és egészségügyi beruházásokat finanszíroznak Nagyváradon

Több nagyváradi iskola felújítására, egy bölcsőde megépítésére, a megyei kórház infrastrukturális fejlesztésére és három kulturális intézmény támogatására különít el jelentős összeget a Fejlesztési Minisztérium – jelentette be szombaton Cseke Attila szaktárcavezető a Florin Birta polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A miniszter tájékoztatott, hogy állami költségvetésből származó forrásokból, mintegy 64,5 millió lejből kívül-belül megújulhat a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum 250 éves épülete, illetve teljesen új felszerelést is kap az oktatási intézmény. A munkálatok közszerzési eljárás alatt vannak, ami azt jelenti, hogy a következő évben aláírhatják a kivitelezési szerződést és a munkálatok is elkezdődhetnek.

A Szacsavay Imre Általános Iskola főépületének bővítésére és a tanintézményhez tartozó sportterem és étkezde építésére is jóváhagyták a finanszírozást, míg a Mihai Eminescu Főgimnázium felújítását 60 százalékban támogatja a minisztérium. Megújulhat továbbá a Friedrich Schiller Német Tannyelvű Elméleti Líceum épülete is – részletezte Cseke Attila.Florin Birta nagyváradi polgármester és Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotók: Cseke Attila/Facebook

Emlékeztetett továbbá, hogy a nagyváradi körgyűrű mellett új, 110 kisgyermeknek helyet adó bölcsőde épül 22,5 millió lejből a szaktárca által idén elindított bölcsődeépítési programnak köszönhetően, ez a munkálat közbeszerzési eljárás alá került, és legközelebb tavasszal írhatják alá a kivitelezési szerződést.

A szaktárca jelentős összegeket hagyott jóvá továbbá a megyei kórház infrastrukturális fejlesztésére, valamint három nagyváradi székhelyű kulturális intézmény támogatására.

„Az RMDSZ számára nagyon fontos a kulturális intézmények finanszírozása, illetve a kulturális események és a kultúra minőségéhez való hozzájárulás. A közéleti szereplők elsőrendű feladata az, hogy finanszírozást tudjanak biztosítani az intézményeknek, és ebben az évben, először 31 év után országos költségvetési forrásokat sikerült irányítanunk a két nagyváradi színház, valamint a filharmónia működésére” – fejtette ki Cseke Attila.

A Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház, valamint az Állami Filharmónia összesen 5,7 millió lejes finanszírozásban részesült idén októberben, az e havi költségvetés-kiigazításnak köszönhetően pedig további, ennél magasabb összeggel támogatja az állam a három intézményt. Ezeket az összegeket a Bihar Megyei Tanácson keresztül, de célirányosan kapják meg az intézmények, és Cseke Attila elmondása szerint a következő évben is elkölthetik a kedvezményezettek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?