Magyarul tanulhatnak a bukarestiek a Liszt Intézetben

Magyar nyelvtanfolyamot indít a bukaresti Liszt Intézet, amelyre október 5-éig jelentkezhetnek az érdeklődők. Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója elmondta, bár alapvetően nyelvtanfolyamot indítanak, azért igyekeznek a hallgatókat bevonni az intézetben zajló tevékenységekbe, rendezvényekbe, hogy a magyar kultúrával is megismerkedjenek.

A Maszol megkeresésére Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója elmondta, magyar nyelvű tanfolyamokat 1992 óta, az intézet indulásától rendszeresen szerveznek. „Amikor az elődeim elindították a tanfolyamot, az gyakorlatilag a Bukaresti Egyetem Hungarológia tanszékéhez kapcsolódott. A hungarológia nem egy nyelvképzés, hanem sokkal inkább nyelvtudományi oktatásról szól, és az egyetemmel kötött megállapodás szerint mi biztosítottuk a hungarológiára beiratkozó nem magyar anyanyelvűek számára, hogy megtanuljanak magyarul” – magyarázta az intézet igazgatója.

Kósa András László | Fotó forrása: a bukaresti Liszt Intézet Facebook-oldala

Elmondta, a magyar nyelvű tanfolyamok iránt leginkább azok érdeklődtek, akik az intézetbe jártak, a magyar kultúrával ismerkedtek, vagy éppen olyanok, akiknek felmenőik között voltak magyarok, de ők  már nem beszélik a nyelvet. „Olyan is van, aki gyerekkorában ugyan beszélt magyarul, de már egyáltalán nem tud, és a gyerekeit íratja be. Beiratkoznak multinacionális cégnél dolgozók is, mivel a munkahelyük kapcsolatban áll magyar vállalatokkal, emiatt van szükségük a nyelvre” – sorolta Kósa András László. Hozzátette, az oktatási minisztériumból is minden évben voltak jelentkezők.

„Ez alapvetően nyelvtanfolyam, de természetesen mi ezt úgy igyekszünk fizikailag is szervezni, hogy az intézet épületébe jöjjenek el a résztvevők” – jelentette ki az igazgató. Ez azért fontos, mert így a nyelvleckéken tanulók az esti programokba is beleshetnek, bekapcsolódhatnak az eseményekbe, és így a magyar kultúrába is betekintést nyerhetnek. Kósa András László elmondta, ezzel a lehetőséggel sokszor élnek a hallgatók.

Az október 5-től kezdődő kurzusokat dr. Zopus András egyetemi előadó, a Bukaresti Egyetem Idegen nyelv és irodalom karának, Hungarológia tanszékének oktatója tartja. A nyelvtanfolyamon résztvevők száma nagyon változó – tudtuk meg az intézetigazgatótól. „A koronavírus-járvány idején keveset csökkent, illetve átkerült az online térbe a tanfolyam, ezért nehezebben volt követhető létszám, viszont tizennyolc, negyven, közel ötven főig terjedhet a résztvevők száma egy-egy tanévben” – jelentette ki. Egy tanévben három szint van: teljesen kezdő, középhaladó és haladó szint. A modulok befejezését követően lehetőségük van a résztvevőknek nyelvvizsgát letenni, amennyiben úgy gondolják, hogy felkészültek erre.

Kósa András László kérdésünkre elmondta, Bukarsetben több területen is kamatoztathatja magyar nyelvtudását az, aki elvégzi a tanfolyamot. „Akár az üzleti világban, multinacionális cégeknél, de léteznek olyan román tőkéjű vállalatok is, amelyeknek partneri kapcsolataik vannak, vagy gazdasági együttműködéseik, üzleti szerződéseik magyar cégekkel. Ide sorolhatók azok a magyar cégek, ahol vannak olyan felső vagy középvezetők, akik magyarok vagy Magyarországról jöttek, ilyen esetben pedig megkönnyíti a munkavállaló felvételét, ha a román és angol nyelvek mellett még magyarul is tud” – magyarázta.

A Bukaresti Magyar Intézet 1992-ben nyitotta meg kapuit, azóta már egy névváltoztatáson is átesett, és ma már hivatalos neve Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Bukarest. Kósa András László rámutatott, az a dolguk, hogy a magyar kultúrát megmutassák, népszerűsítsék a román közegben, ebből adódóan nemcsak Bukarestben vannak rendezvényeik, hanem különböző romániai városokban, településeken. „Mindenekelőtt a román közösséggel próbáljuk megismertetni a magyar kultúrát, és ez jelenthet bármit a képzőművészettől a gasztronómiáig, a sporttól a zeneművészetig, vagy a filmművészettől a gyerekfoglalkozásokig” – mutatott rá.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?