Liszt Ferenc-kiállítás nyílik Aradon

A Liszt Intézet bukaresti központja és az aradi Jaques Faix Egyesület szervezésében április 27-én, csütörtökön 18 órakor a Zongora Házában (Arad, Epscopiei/Battyhány u. 25.) megnyílik a Liszt Ferenc koncertkörútja Bánságban, Erdélyben, Havasalföldön és Moldvában, 1846-47-ben című kiállítás, melyet Antal Anna-Andrea zongoraestje követ.

„Intézetünk 2021-ben Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója kapcsán kiállítást szervezett a magyar zongoravirtuóz, zeneszerző és pedagógus 1846-47. évi bánsági, erdélyi, havasalföldi és moldvai koncertkörútját felidézve. 1838-ban egy közel egy évtizedig tartó időszak kezdődött el Liszt Ferenc életében, melynek során hangversenyeivel meghódította Európa szinte valamennyi országát. Ő volt, aki létrehozta a szóló zongorakoncert műfaját, és a mai értelemben vett szupersztárként fogadták, bármerre járt. E korszak utolsó éveiben, 1846 őszén, 1847 kezdetén Konstantinápolyba tartva a mai Románia területén időzött, koncertezett. A kiállítással Liszt Ferenc fogadtatását, az utazás körülményeit, szerepléseinek korabeli sajtóvisszhangját, a helyi értelmiségi elittel való találkozását elevenítjük fel, kitérve ittlétének ma fellelhető nyomaira is” – írja közleményében a Liszt Intézet.

Faix Jacques ház | Fotó: Liszt Intézet

A kiállítás Fülöp Mária Magdolna grafikai munkájának köszönhetően jött létre. A kiállítás képanyagát, szövegeit Bara Hajnal állította össze László Ferenc Klavír és koboz című könyve, illetve Lakatos István Liszt Ferenc c. tanulmánya alapján.

Ez a kiállítás jut el Bukarest, Mogoșoaia és Iași  után Aradra, a koncertkörút egyik jelentős helyszínére.

A megnyitót követően Antal Anna-Andrea, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Zongoraverseny díjazottjának zongoraestjére kerül sor.

A kiállítás és a hangverseny helyszíne az aradi Zongora Háza, az a ház, amelyben egykoron Faix Jacques zongorakészítő és amatőr fotós élt és dolgozott.

Jacques Faix 1870-ben született Aradon – a Faix nevet apjától, Faix Jakab szabótól örökölte, aki feleségül vette Koditek Annát, egy híres aradi asztalosmester lányát, akinek műhelyében a nagy festő, Munkácsy Mihály két évig tanonc volt, amíg Aradon élt. Faix Jakab eredetileg orgonaépítést akart tanulni, az aradi mesteriskolába járt, de végül Bécsben zongoraépítésre szakosodott. Első zongoraműhelyét 1896-ban nyitotta meg Bécs központjában, ahol zongorái minőségéért nagyra értékelték. 1901-ben az aradi Schreyer Zeneiskola (az akkori Európa hat konzervatóriumának egyike) művészeti igazgatója felvette a kapcsolatot a neves zongorakészítővel, és javasolta, hogy térjen vissza Aradra és járuljon hozzá az aradi elit azon törekvéséhez, hogy a kor nagy nemzetközi művészeinek koncertjeit szervezze, akikkel Jacques Faix Bécsben és azon túl is kapcsolatban állt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?