„Nem nőnap alkalmából kaptam a virágot, hanem azért, mert tegnap ismét megvert”

Rendhagyó közleményben álltak ki hétfőn a nők elleni erőszak megszüntetéséért Kolozsvár helyi tanácsának női képviselői. Virágos napló címmel képzeletbeli naplóbejegyzéseket írtak. 

Andrea naplója: „Ma, március 8-án, kaptam egy csokor hóvirágot. Láttam a telefonom kijelzőjén, hogy március 8-a van, amikor kórházba menet taxit hívtam. De nem nőnap alkalmából kaptam a virágot, hanem azért, mert tegnap ismét megvert. Sokkal durvább verést kaptam, mint legutóbb, ezúttal beleverte a fejem a hálószoba ajtajába. De biztos, hogy megbánta, másként nem vett volna nekem virágot.”

Magdi naplója: „Ma, március 8-án virágot kaptam. Jácintot, a kedvencemet. Olyan gyönyörű virágok... Az illatukat most nem érzem, mert ezúttal eltörte az orrnyergemet, amikor harmadszor is ököllel arcul ütött. De legalább életben maradtam. Nagyon félek, de mit tehetnék? Hogy nevelhetném fel a gyermekeimet az apjuk nélkül? Nem március 8-ra vette a virágot, de biztos megbánta, amit tett, másként nem lett volna ilyen figyelmes, nem igaz?

Mária naplója: „Ma, március 8-án rengeteg virágot kaptam. Sose kaptam még ilyen sok virágot, ennyi illatos, színes csokrot. Azért kaptam ennyi virágot, mert legutóbb halálra vert. Az első pofon elcsattanásakor kellett volna összeszednem a bátorságomat, és elhagynom. Lehet, akkor elmaradt volna a mai virágözön”.

????????????A nők nemzetközi világnapján a virágcsokrok és jókívánságok közepette ne feledkezzünk meg azokról, akik számára nem...

Közzétette: Oláh Emese – 2021. március 8., hétfő

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy noha Andrea, Magdi és Mária története csak képzeletbeli, ezekhez hasonló esetek napont előfordulnak valahol az országban. Ezt adatokkal is alátámasztották.

A Nemi Esélyegyenlőségi Országos Ügynökség adatai szerint az idei év első két hónapjában 2,3 százalékkal növekedett meg a bántalmazással kapcsolatos feljelentések aránya az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor 2020 első hét hónapjában a rendőrség 4856 ideiglenes távoltartási végzést bocsátott ki 5040 bántalmazó személy nevére, a tettesek túlnyomó része férfi volt.

„Ez a tény minket, a kolozsvári városi tanács női tagjait, politikai színezettől függetlenül arra kötelez, hogy egyöntetűen elítéljük a kapcsolati bántalmazást, és egyhangúan, határozottan kijelentsük: nemet mondunk a családon belüli erőszakra!” – olvasható az állásfoglalásban.

Ha családon belüli erőszaktól szenvedsz vagy ismersz ilyen személyt, esetleg egy ilyen erőszakos eseménynek vagy a tanúja, akkor hívd a Nemi Esélyegyenlőségi Ügynökség által biztosított 0800.500.333-as ingyenes zöld számot, amely országszerte éjjel-nappal elérhető. A bántalmazott személyek és hozzátartozóik a kolozsvári önkormányzat által működtetett tanácsadóközpont munkatáraitól is segítséget kérhetnek a 0372799098-as telefonszámon, vagy személyesen, a Zsigmond király/Maramureşului 1. szám alatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?