Nem jártak Nagy-Britanniában a koronavírus új mutációjával fertőzött Kolozs megyeiek

További 10 személynél mutatták ki pénteken Romániában a SARS-CoV-2 új törzsével való megfertőződést, közülük hat bukaresti, kettő Vâlcea és kettő Kolozs megyei illetőségű.  A Kolozs megyei esetek egymástól elszigetelten jelentkeztek, és a két fertőzött személy az eddigi információk szerint nem járt Nagy-Britanniában.

A Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-törzzsel kapcsolatban változó dinamikát figyeltek meg, mondta Dumitru Jardan, a teszteredményeket feldolgozó Medlife klinika munkatársa. Mint rámutatott, egy hónappal ezelőtt 60 mintából egyikben sem találták meg a vírus új mutációját, a január 13-a és 21-e között feldolgozott 79 mintából viszont már 10-nél mutatták ki az új vírustörzset. A szakember szerint ez azt igazolja, hogy a nagy-britanniai vírustörzs fertőzőbb, és Romániában is dominánssá válhat. A SARS-CoV-2 más mutációját nem fedezték fel a most vizsgált mintákban. Az országban eddig 18 személynél azonosították az új vírustörzset.

Kolozs megyében egy 29 és egy 54 éves személynél azonosították a koronavírus nagy-britanniai mutációját, jelentette szombat reggel Mircea Abrudean Kolozs megyei prefektus. A két személynél január 14-én állapították meg a koronavírus-fertőzést, és 14 napra otthoni karantént rendeltek el számukra, ugyanis enyhe tüneteik voltak, a kórházba utalás nem volt indokolt. A járványtani vizsgálat szerint a két személy nem járt Nagy-Britanniában, és nem lépett kapcsolatba olyan személlyel, aki ott járt. A prefektus azt is hangsúlyozta, hogy a két személy között nem volt semmilyen kapcsolat.

Kapcsolódók

Kimaradt?