Napkapu program: erdősítenek és évről évre bővítik a térplasztikát

Nagyszabású környezetnevelési programot indított Sepsiszentgyörgyön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), amely az V–XII. osztályos gyerekeket szeretné érzékenyíteni a természethez való viszonyulás kérdésében.

Legalább egy hektárnyi területet erdősítenének be a város Sugásfürdő fele vezető kijárata mentén, az őrkői kőbánya alatti részen. A programban egy kortárs szobrot is állítanak Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban.   

Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetőjének elmondása szerint hétvégén 125 résztvevővel összesen 1500 facsemetét, tölgyet, juhart és vadcseresznyét ültettek el a volt őrkői kőbánya alatt. A résztvevők között a 2,5 éves gyerektől az ötven éves felnőttig minden korosztály képviseltette magát. Az akció szemétgyűjtéssel indult, így 10 zsák hulladékot szedtek össze, amit a TEGA köztisztasági vállalat elszállított. 

A hétvégén kicsik és nagyon közösen dolgoztak a faültetésen | Fotók: Toró Attila

A részt vevőknek Bereczki Barna erdőmérnök magyarázta el és mutatta meg, hogyan kell ültetni, majd kis csoportokra oszolva mindenki hozzáfogott a munkához. A nagyobbak ásták a gödröket és ültettek, míg a kicsik hordták a vizet és öntöztek. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal egy ciszterna vizet szállított a helyszínre. A Háromszéki Közösségi Alapítvány tájékoztatása szerint a maradék 3500 facsemetét ezen a héten fizetett személyzettel ültetik el. 

Bereczki Kinga rámutatott: gondot jelent, hogy a hétvégi faültető akció ideje alatt számos terepmotorost kellett visszatéríteniük az erdősített területről. Bár a sepsiszentgyörgyi önkormányzat sánccal oldja meg a terület védelmét, amelyen keresztül nem tudnak a szekerekkel átjárni, ám a sánc gátolja a négykerekű és kétkerekű terepmotorokat, ezért arra kérnek mindenkit, hogy legyenek figyelemmel arra, hogy facsemeték cseperednek az őrkői bánya alatti részen. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hamarosan figyelmeztető táblákat helyez ki az érintett területre. 

Évről évre bővül a Napkapu-szobor

A program része egy kortárs szobor állítása is Sepsiszentgyörgyön az ’56-os emlékparkban. A Napkapu-szobor érdekessége, hogy azt nyolc éven keresztül bővítik, minden évben egy-egy új elemet raknak hozzá, ezzel is jelezve a projekt előrehaladását. A Napkapu nevű térplasztikát két darab magyarvistai kőből faragták, ezek külső oldalára bronz elemeket rögzítenek. Ezek a bronz elemek a nyolcadik év végén egy 70 százalékban zárt kört alkotnak majd, magyarázta Bereczki Kinga. 

Nyolc évig készül majd a térplasztika

A bronz elemek belsejében, felrögzítésük előtt egy lezárt kerámia kapszulát helyeztek el a programban részt vevők névsorával. Ez a folyamat egy évről-évre megismétlődő rítus, közösségi esemény része lehet, hiszen a nyolcéves folyamat végén egy anyagaiban hagyományos, de koncepciójában és szellemiségében kortárs képzőművészeti alkotást hoznak létre, amiben jelképesen a helyi közösség több ezer fiatal képviselője vesz részt, így generációs jelképpé válhat, magyarázták a kezdeményezők. A projekt alakulását a www.napkapu.info oldalon lehet követni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?