Akár fára is másznak a tölgymakkokért a Pando Egyesület ökológusai (VIDEÓ)

Makkokat gyűjtöttek Csíkrákoson a Pando Egyesület ökológusai, amiket csemetekertben fognak elültetni és csemetévé növelni. A kis tölgyek később visszakerülnek Csíkba, védett területre, abban a reményben, hogy 40-50 éven belül erdővé cseperednek. Bizakodásra van ok: a Csíkszentdomokoson tavasszal ültetett kis csemeték nagy része él, bájosan nyújtózik az aranysárga őszben.

A jövő a tölgyerdőkben van – állítják a lelkes ökológusok. A globális felmelegedés, a szárazabb és melegebb éghajlat jobban fog kedvezni a tölgynek, mint a jelenleg uraldkodó fenyveseknek. Munkájukkal egy-egy kis tölgyerdőt alaktanak ki felhagyott kaszálókon, olyan területeken, amelyeket már rég nem művel meg senki. Remélve, hogy ezek a fák nem csak megélnek, hatalmas tölgyekké terebélyesednek, de – a szajkók segítségével – egyre több helyre eljutnak a makkok, ahol újabb kis csemeték nőnek majd fel.

Az egyesület szakemberei szerint párszáz éve jellemző volt a vidékre a tölgyerdő. A mezőgazdasági területek hirtelen növekedése lehet egyik oka annak, hogy mára szinte teljesen eltűntek. De az is magyarázatként szolgálhat, hogy a nagy hidegeiről ismert Csíki medencében jobban szerették a gyorsan felnövő fenyőt, hamarabb lehetett belőle tüzelőt aprítani. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?