banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nagyszabású hadgyakorlat kezdődik pénteken a Fekete-tengeren

Nyolc állam több mint 2400 katonája vesz részt 18 hadihajóval és 10 légi járművel a Sea Shield 21 elnevezésű NATO-hadgyakorlaton a román haditengerészet szervezésében március 19. és 29. között.

A haditengerészet vezérkara (SMFN) tájékoztatása szerint a gyakorlat a hadiflotta parancsnokságának irányításával történik. A résztvevő országok: Bulgária, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok és Törökország. A NATO Szövetséges Tengerészeti Parancsnoksága az SNMG-2 (Állandó NATO Tengerészeti Csoport) haditengerészeti csoporttal vesz részt, amely magában foglalja a Regina Maria fregattot is.

A Sea Shield 21 multinacionális gyakorlat fő célja a román haditengerészeti erők, a román hadsereg más kategóriái, a belügyminisztériumnak alárendelt különféle struktúrák és a NATO haditengerészeti erők közötti együttműködés ellenőrzése és megerősítése.

A gyakorlat minden olyan NATO-haditengerészeti műveletet lefed, amelyre szükség van egy geopolitikai válság esetén, ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a román hadsereg elkötelezetten támogatja a NATO tengeri pozíciójának megerősítését. „A Krím-félsziget Orosz Föderáció általi illegális annektálása után, 2014-ben a román haditengerészeti erők azt javasolták NATO-szövetségeseiknek, hogy vegyék fel a közös képzési programok közé ezt a taktikai gyakorlatot, annak érdekében, hogy minden harci környezetben (tengeri, tengeralatti, földi és légi) fejlesszék a haderők együttműködését" – olvasható a közleményben.

Az első Sea Shield hadgyakorlatra 2015-ben került sor, azóta minden évben úgy alakították ki a forgatókönyveit, hogy gyors és hatékony választ tudjanak adni a tengeri biztonságot és a regionális stabilitást célzó fenyegetésekre.Illusztráció | Fotó: MAPN Facebook-oldal

A gyakorlatban egy cirkáló, egy romboló, fregattok, korvettek, aknakereső és -szedő hajók, rakétaszállítók, egy járőrhajó és tengeri vontatóhajók, a légi erőtől pedig F-16-os Fighting Falconok, MiG 21 LanceR-ek, IAR-330 típusú helikopterek vesznek részt. Spanyolországból Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépeket, az Amerikai Egyesült Államokból és Törökországból légtérellenőrző repülőgépeket használnak a gyakorlat során.

A partvidéken a román haditengerészet három mobil rakétakilövő különítménye és a lengyel partiőrség rakétáinak egy része az ellenséges erők elleni közös fellépést gyakorolja. A lengyel katonai tengerészek most először vesznek részt a Sea Shield gyakorlaton egy Kongsberg mobil hajó elleni rakétarendszerrel.

A Sea Shield és a Poseidon gyakorlatokat a román haditengerészet tervezi, szervezi és vezeti le a NATO Kombinált Közös Fokozott Képzési programja (Combined Joint Enhanced Training – CJET) keretében, amelyet Románia kezdeményezett a NATO 2016-os varsói csúcsértekezletén. A program célja a délkelet-európai szárny biztonságának megerősítése, valamint a szövetséges erők folyamatos jelenlétének biztosítása érdekében a fekete-tengeri régióban. A külföldi hadihajók március 17–19. között fognak kikötni Konstancán, hogy elvégezzék az utolsó előkészületeket a hadgyakorlatot megelőzően.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?