Korodi Attila: a megfélemlítés a célja a székelyföldi hadgyakorlatnak

Politikai nyilatkozatban nehezményezte Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő a Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlatra kiválasztott helyszínt október 8-án, a parlament alsóházában.

Az RMDSZ törvényhozója kifejtette, hogy ezzel Románia megfélemlíti és szakadárokhoz hasonlítja a magyar közösséget: „Ezzel az akcióval Románia nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti a magyar közösséget. A hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyilatkozataiban párhuzamot von a Grúziában vagy Ukrajnában történt háború és Székelyföld között. Ezért joggal tesszük fel a kérdést: Románia közepén valóban szakadár mozgalmakra számítana a román kormány?”

A Hargita megyei politikus rámutatott arra, hogy a hadgyakorlat helyszínének kiválasztása félresikerült, rossz üzenet a magyar közösség felé. Ez azt bizonyítja, hogy Románia nem bízik a magyar közösségben. Veszélyforrásként tekint azokra az állampolgárokra, akik adót és illetékeket fizetnek, és hozzájárulnak Románia fejlődéséhez.

„Románia EU-s és NATO-tagország. A párbeszéd mellett kötelezte el magát a többség és kisebbség viszonyának rendezésében, az ilyen jellegű üzenetek egyértelműen bizonyítják, hogy Románia nem tiszteli a magyar közösséget, nem tekint bennünket egyenrangú állampolgároknak. Meggyőződésem, hogy Hargita és Kovászna megyében gazdasági befektetésekre, a gazdaságot elősegítő és támogató törvényekre van szükség, nem megfélemlítést szolgáló hadgyakorlatokra” – zárta nyilatkozatát Korodi Attila.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn a két magar többségű megyében kezdett nagyszabású hibridháborús gyakorlatot a hadsereg, a belügyi alakulatokkal, a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), a Kormányőrséggel (SPP) és a Különleges Távközlési Szolgálattal (STS) együttműködve. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is elfogadhatatlannak nevezte a helyszínválasztás indoklását, mert szerint ezzel azt sugallják, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelentetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?