Concordia 19 hadgyakorlat - „felrobbant” a csíkszeredai sörgyár (GALÉRIA)

A Székelyföldön zajló Concordia 19 elnevezésű hadgyakorlat központi mozzanatát tartották meg szerda délután Csíkszeredában. A szimuláció szerint egy kibertámadás következtében robbanás történt a helyi sörgyár területén és ammónia gáz szabadult el, ami súlyos sérüléseket okozott közel húsz embernek. Ott voltunk a helyszínen és végigkövettük az eseményeket.

Nagy volt a készülődés Csíkszereda székelyudvarhelyi kijáratánál szerdán kora délután: a helyi gazdaság egyik meghatározó intézményét, a sörgyárat meglepték a különböző egyenruhás alakulatok egységei, valamint a katasztrófa-elhárítás járművei, szakemberei. A forgatókönyv szerint kettő órakor kezdődtek az események, amikor is robbanás rázta meg a gyárat és az üzem udvarát sebesültek lepték el. Mindeközben a szimuláció szerint ammónia került a levegőbe, ami többeknek külső és belső sérüléseket okozott.

A látványos gyakorlat első momentumaként füst borította el az üzemet, sérültek hevertek mindenütt, majd megérkeztek az első speciális egységek, akik a sörgyár saját beavatkozási szakemberei voltak. A vegyvédelmi ruházatba bújt alakulatok megkezdték a robbanás nyomán keletkezett tűz oltását és a sebesültek kimenekítését az udvarról. A következő percekben begördült egy tűzoltó és a magasból végezte tovább az oltást.

A gyár területéről kimenekített sérülteket a speciális egységek által felállított egészségügyi sátrakban látták el. Először felmérték az állapotukat, majd fertőtlenítették és előkészítették a továbbszállításra. Ezúttal a város határában felállított egészségügyi bázis jelentette a fogadó kórházakat, ahová sorra érkeztek meg a gyártól a szirénázó mentőautók. Itt a besorolásnak megfelelő helyre vitték a sérülteket és ellátásban részesítették őket. A gyakorlat záró momentumaként azt tekinthették meg a sajtó képviselői, hogy hogyan tisztítják meg az akcióban részt vevő gépjárműveket a vegyi szennyeződéstől. Az Olt partján felállított szerkezetek segítségével fizikailag, majd egy speciális anyag segítségével kémiailag is megszabadították a mentésben résztvevő autókat, járműveket a nem kívánatos anyagoktól.A gyakorlat gördülékenyen zajlott, a szervezők, a műveletet irányító tisztek sikeresnek ítélték meg az akciót, amelynek minden momentumáról készségesen és alaposan tájékoztatták a sajtó képviselőit. A Concordia 19 szóvivője, Daniel Nistor alezredes a nagyszabású gyakorlat helyszínválasztását firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt: a román hadsereg az egész ország területére mint egységre tekint, hadgyakorlatokat pedig máshol is végeztek és végeznek, most pedig Hargita és Kovászna megyén volt a sor. A szerdai akció lebonyolításából kivették a részüket a Hargita Megyei Vöröskereszt munkatársai is, akiknek feladata elsősorban az volt, hogy a sebesülteket „eljátszó” emberek sérüléseit megalkossák. A Vöröskereszt képviselőitől a helyszínen megtudtuk, hogy ezúttal könnyű dolguk volt, hiszen leginkább bőr-felszíni sebesüléseket kellett feltenniük, a vegyi mérgezés többnyire belső sérüléseket okozott az áldozatoknak.

Az ammónia mérgező, maró hatású gáz a hűtőberendezéseknél használatos, veszélyes, ha a szabadba kerül. Az ammóniaszivárgások különösen veszélyesek, miután az anyag további viselkedését nagyon nehéz előre jelezni. Élelmiszeripari cégek, hűtőházak és sportlétesítmények használnak ammóniát, ezért azokat súlyos balesetek lehetséges okozóiként kell kezelni. Az ammónia kis mennyiségben is hat a légutakra, ingerli a nyálkahártyát, köhögést, fájdalmat vált ki, nehézzé teszi a légzést, illetve folyadékkal, például a könnyel érintkezve nátrium-hidroxiddá, szalmiákszesszé alakul, ami lúg, és ennél fogva maró hatású. A bőrre kerülve is súlyos égési, fagyási sérüléseket okozhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?