„Felrobban egy sörgyár” – ilyen nagy hadgyakorlat még nem volt Csíkszeredában

Nagyszabású hadgyakorlat helyszíne lesz jövő héten Csíkszereda. A román fegyveres erők mintegy ötszáz tagja egy Székelyföldön zajló, hibrid háborús támadás elhárítását fogja szimulálni – közölte kedden a védelmi minisztérium.

A Concordia 19 nevű hadgyakorlaton a hadsereg, a belügy, a Román Hírszerző Szolgálat, a Kormányőrség és a Különleges Távközlési Szolgálat mintegy 500 egyenruhása vesz részt. A fiktív forgatókönyv szerint egy kibernetikai támadás miatt felrobban egy sörgyár Csíkszeredában, ami több áldozatot követelő vegyi szennyeződést okoz a vidéken.

Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a fegyveres erők azt fogják gyakorolni, hogyan kell elsősegélyben részesíteni és kimenekíteni vegyi szennyeződéssel is járó támadás esetén a sebesülteket. A hadgyakorlatba ezért bevonják a helyi kórházakat is.

A tábornok elmondta, Concordia 19 tervezése közel egy évet tartott. Közlése szerint a kihívást az jelenti, hogy összekapcsolják az ország védelméért és a nemzetbiztonságért felelős intézmények kommunikációs hálózatát.

Miért éppen Csíkszereda?

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Csíkszereda lesz a hadgyakorlat helyszíne, Marian Botea úgy válaszolt: mert nagyon jó az intézményközi együttműködés ebben a régióban. „A védelemért felelős intézmények együttműködése kiváló. Ez bebizonyosodott a pápa látogatásakor is” – idézte a tábornokot a Digi24.

Botea hozzátette: a helyhatóságok is támogatják a hadgyakorlat megtartását. „Megértették, hogy miről van szó, támogattak a dekontaminációs részleg elhelyezésében. Kiválóak a katonai képzéshez szükséges feltételek. Csíkszeredában van egy hegyivadász dandár, vannak lőterek is. Kiválóak a körülmények!” – mondta a tábornok.

Kapcsolódók

Kimaradt?