Nagy az igény a bölcsődei helyekre, ezért enyhítenének a krízisen Zilahon

Újabb bölcsőde építését tervezik Zilahon. Az elmúlt évtizedekben mindössze egy, a Voinicel nevű kisdedóvó működött a szilágysági megyeközpontban, bár évről évre több szülő íratta volna gyerekét bölcsődébe. Tavaly egy 55 férőhelyes modern bölcsődét adtak át a zilahi Fenyves negyedben, és ősztől a Dávid Keresztyén Óvodában is kialakítottak egy közel húszfős csoportot a kicsik számára, de az egyre növekvő igény miatt újabb hasonló jellegű oktatási intézmények létrehozását tervezik a megyeszékhelyen.

Az önkormányzati képviselőtestület júliusi rendkívüli ülésén megszavazták a Hóvirág bölcsőde beruházási projekt, és a városvezetés be is nyújtotta a támogatási kérelmet a fejlesztési minisztériumhoz. A finanszírozási irányelvek szerint az új oktatási intézmény nagysága a zilahi önkormányzat által rendelkezésre bocsátott telek nagyságától függ, ami az előírásoknak megfelelően könnyen megközelíthető belterületen kell legyen, közel a gyerekek számára egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményhez, tömegközlekedési útvonalhoz.

A tervek alapján a Hóvirág bölcsőde a Lt. Col. Pretorianu utcában lévő közel tízezer négyzetméteres telken épülne, amely jelenleg nagyrészt üresen áll, mindössze csak néhány garázs van az adott helyen – mondta Fazakas Miklós alpolgármester, aki hozzátette, azért választották ezt a területet, mert mérete alapján kiváló egy bölcsőde megépítésére.Fazakas Miklós alpolgármester | A szerző felvétele

„Figyelembe véve, hogy a 2021–2022-es tanévben több mint százan kérvényeztek bölcsődei helyeket, amit helyhiány miatt nem tudtak jóváhagyni, kijelenthetjük, a városnak nagy szüksége van újabb hasonló oktatási intézményre, mert a jelenleg 0–3 éves gyerekeknek fenntartott bölcsődei férőhelyek száma nagyon kevés. Örömmel fogadtuk, hogy a helyi református egyház is kezdeményezett e téren, jelenleg folyamatban van a Zilah-Belvárosi Református Templom szomszédságában egy bölcsőde építése. A felmérések alapján a városban összesen több mint háromszáz helyre lenne szükség, hogy az igényeknek eleget lehessen tenni, hogy ha a szülő visszamenne dolgozni, akkor biztos körülmények között hagyhassa és tudhassa gyermekét, ahol megfelelő ellátást és kényelmet biztosítanak gyermeke számára. Mindezek mellett előfordul, hogy a 2 és 3 év közöttieket bölcsőde hiányában túlzsúfolt óvodás csoportokba járatják” – mondta az alpolgármester.

A Hóvirág bölcsődében negyven gyermek ellátásáról gondoskodnának

A beruházás során négy csoportból álló negyven férőhelyes bölcsődét építenének a város északi részén lévő lakónegyedben, a Pretorianu utcában, 2,4 km-re a legközelebbi bölcsődétől, és mindössze 650 m-re a Corneliu Coposu Általános Iskolától, 900 m-re az ANL-s tömbházaktól. A beruházás becsült értéke áfa nélkül több mint 9,98 millió lej, és amennyiben az építőanyagok és munkálatok ára meghaladná ezt az összeget, a különbözetet a helyi költségvetésből fedezik – nyilatkozta Fazakas Miklós. Az alpolgármester elmondta, hogy az Országos Befektetési Alap (CNI) finanszírozásából a most épülő ANL-tömbházak közelében egy 110 férőhelyes bölcsőde építése is tervben van, a Malom-dombon.A tavaly átadott Fenyves negyedi bölcsődében elő osztályú körülmények várják a gyerekeket | A szerző felvétele

Az ősszel átadott Fenyves negyedben lévő korszerű oktatási intézmény orvosi rendelővel és jól felszerelt konyhával, étkezővel rendelkezik. Minden helyiségből ki lehet jutni a szabadba, a tágas és fedett teraszon keresztül pedig a játszótérre. Az épületben három 15 fős csoport (2 és 3 év közötti gyermekek számára) és egy 10 fős csoport (1 és 2 év közöttieknek) működik. Az oktatási intézmény nyolc pedagógusnak, nyolc dadának, két egészségügyi dolgozónak, konyhai alkalmazottaknak és egy ügyintézőnek biztosít munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?