banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Mostantól Csíkszeredában is ellenőrzihetők a szívbetegek beültetett készülékei

Az elektromos beültethető készülékekkel élő szívbetegek számára a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is elvégezhető az időszakos ellenőrzés két típusú készülékre, így ezentúl nem kell Brassóba vagy Marosvásárhelyre utazniuk felülvizsgálatra – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az egészségügyi intézmény.

Amint a híradásból kiderült, a kórház adományokból vásárolta meg a BIOTRONIK cég leolvasó készülékét, a MEDTRONIC cég pedig használatba adta az intézménynek az úgynevezett leolvasót, így azok a páciensek, akik pacemakerrel, defibrillátorral vagy reszinkronizáló készülékkel élnek, helyben is részt vehetnek azok időszakos ellenőrzésén, leolvasásán. Hozzáteszik, eddig erre csak azokban a központokban volt lehetőség, ahol a készülékeket beültették.Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Az eszközök ellenőrzését típusuktól függően adott időszakonként végzik: a pacemakerrel élőknek például félévente-évente, a defibrillátorral élőknek három-hathavonta kell ellenőrzésre járniuk. A betegnek ajánlott leolvastatnia továbbá a készüléket akkor is, ha bármilyen tünetet észlel, illetve akkor, ha ismétlődő, ütemes sípoló hangot hall.   

A vizsgálatokat dr. Szakács Oszkár kardiológus főorvos végzi, aki képesítést szerzett a szívbe beültethető készülékek terén. A szívbe beültetett elektromos készülékek ellenőrzése napos bennfekvéses rendszerben, háziorvosi beutalóval zajlik. Előjegyzést naponta 9 és 15 óra között lehet kérni a 0746–910651-es telefonszámon.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?