Magyar állami segítséggel hoznak létre kardiológiai központot a csíkszeredai kórházban

A magyar kormány a határon túli egészségügyi infrastruktúra fejlesztési programja keretében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára ítélt meg jelentős támogatást, amely egy intervencionális kardiológiai központ létrehozását célozza. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány a közvetítő intézmény szerepét kapta – olvasható az RMDSZ közleményében.

2020 májusában, a koronavírus-járvány kitörése után már egyszer sikerült hatékony segítséget nyújtani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak. Akkor a marosszentgyörgyi jégpályára szánt konténereket bocsátotta ideiglenesen az egészségügyi intézmény rendelkezésére az alapítvány, most pedig egyfajta közvetítő szerepet vállalt magára annak érdekében, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szolgáltatási köre bővülhessen.

Kelemen Hunor RMDSZelnöke közbenjárására a magyar kormány anyagi támogatást nyújt egy intervencionális kardiológiai központ berendezésére. Az elmúlt évek munkájának elismeréseként a megítélt magyar állami támogatást a Mens Sana Alapítvány kezeli: a forrásokból megvásárolt felszerelések az alapítvány tulajdonát képezik, de a kórház használatában állnak majd.

A magyar kormány mostani segítsége hatalmas jelentőséggel bír Csík-térség, Hargita megye és egész Székelyföld lakossága számára, ugyanis olyan életmentő kardiológiai beavatkozások válnak hamarosan elérhetővé, amelyekért korábban távoli egyetemi központokig kellett utazni.A Mens Sana Alapítvány a sporttevékenység mellett társadalmi szerepet is vállal | Fotó: rmdsz.ro

Konrád Judit, a kórház menedzsere elismerését fejezte ki, hogy a közös törekvés eredményt hozott. „Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hisz rég dolgozunk már azért, hogy a székelyföldi betegek számára helyben megteremthessük az intervencionális kardiológiai ellátás lehetőségét, és ne kelljen például a szívinfarktust szenvedett beteget órákat utaztatni egy központba. Ez igazi siker. Köszönjük a magyar kormány támogatását és a Mens Sana Alapítvány segítségét, azt, hogy felkarolta a központ létrehozását. Most ismét nagy munka következik, el kell indítani a lehető legrövidebb időn belül a központot” – nyilatkozta Konrád Judit.

Dr. Balogh Csaba István kardiológus főorvos, a kardiológiai osztály vezetője a központ szakmai jelentőségére hívta fel a figyelmet. „Évente átlagosan hatszáz beteget küldünk tovább egyetemi központokba sürgős kardiológiai beavatkozásra. Ez a szám jól mutatja, mennyire nélkülözhetetlen egy ilyen csíkszeredai központ beindítása. Humán erőforrás tekintetében készen állunk a munkára: egy kardiológusunk már elvégezte a beültethető készülékek terén a továbbképzést, két másik kollégánk pedig a szívkoszorúér-beavatkozások terén képezi tovább magát, és májusban végez. A székelyföldi betegek számára kiemelkedő fontosságú ez a beruházás, amelyre most támogatást kaptunk” – összegezte a főorvos.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?