Sátortetős jégpályát adtak át Marosszentgyörgyön: „Négy éves álom vált valóra”

Sátortetős jégpályát kaptak Marosszentgyörgyön a jégkorong Maros megyei szerelmesei. A Maros megyei nagyközség és a megyeközpont határában létrejött beruházás költségeit a Mens Sana Alapítvány fedezte, magyar állami támogatásból.

„Négy éves munka, négy éves álom vált valóra ma. Lezártunk egy fejezetet és megteremtettük a lehetőségét annak, hogy Sepsiszentgyörgytől Marosvásárhelyig, Kézdivásárhelytől Gyergyószentmiklósig, Székelyudvarhelytől Csíkszeredáig minden nagy székely városban jégkorongozni lehessen. Egy új kezdet ez a székelyföldi jégkorongozás számára, amely révén lehetővé válik, hogy több ezer gyerek heti rendszerességgel látogathassa a jégpályákat” – mondta Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Hangsúlyozta, a beruházás elsődleges célja a jeges sportok népszerűsítése a gyerekek és fiatalok körében – a Székelyföldi Jégkorong Akadémia hálózatában jelenleg több mint 7 ezer gyerek korcsolyázik hetente, Marosvásárhely csatlakozása után Székelyföldön összesen 10 ezer gyerek fogja igénybe venni a jégpályákat. A jégpálya megfelel a nemzetközi standardoknak, így alkalmas arra, hogy országos és nemzetközi versenyeket szervezzenek itt a junior kategória számára.

2016 óta három jégpályát hoztak létre Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, illetve Sepsiszentgyörgyön. „Ezekre azért van szükség, mert a nemzeti összetartozás éve után a nemzeti újrakezdés évében az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erő a sport. Nem lehet nemzeti összetartozásról beszélni sportszeretet, közösségformálás nélkül. Amikor ilyen beruházásokat álmodunk meg, akkor arra gondolunk, hogy ezek létrejöttével több száz, több ezer gyermeket tudunk megszólítani, átadjuk nekik a sport szeretetét és olyan magyar sportolókat és csapatokat nevelünk belőlük, amelyek a Kárpát-medencében és a világon is viszik a magyar hírnevet” – fogalmazott Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára a megnyitóünnepségen.

A politikus hangsúlyozta, a magyar kormány azért támogatja az ilyen beruházásokat, mert nemzetben, egységes Kárpát-medencében gondolkodik.

A pályaavatón részt vett Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter is, aki számára nem ismeretlen a jég és a korcsolya, gyerekkorában ugyanis profi gyorskorcsolyázó volt, csíkiként pedig jégkorongozó-felszerelésbe öltözve mutatta meg, hogy a hokiütőt is tudja használni. Beszédében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a „pálya minden órában foglalt legyen”, a sportban ugyanis kitartás és következetesség nélkül nem lehet eredményeket elérni.

„Minden sportnak az infrastruktúra az alapja, de ez még nem elég, hozzá kell tenni a munkát is. A minisztérium segíteni fog abban, hogy minél több klubot, edzőt, gyereket tudjanak megszólítani, és küzdjenek a győzelemért” – fogalmazott a sportminiszter. Kijelentette: az új fedett jégpályán román, magyar, roma és szász gyermekek sportolhatnak együtt és tanulhatnak egymástól. Nem titkolta ugyanakkor azt sem, hogy szeretné, ha a hoki mellett a gyorskorcsolya és a műkorcsolya is fejlődne – utóbbiakra kiváló lehetőséget biztosítana, ha elkészülne Marosvásárhelyen a több mint 10 éve elkezdett fedett jégpálya.

Az avatóünnepségen a hokizó gyerekek szüleinek képviseletében Csata Éva szólalt fel, aki hét éve, mint fogalmazott, a zaklatás határát súrolva küzdött a mai napért. Felidézte „a sötétben, hideg cementen zajló edzések kínjait”, a „jégpályákra vezető hosszú autóutakat”, a „tavaszt, amely a Maros megyei jégkorongozó gyerekek számára nem a megújulást, hanem a jégen való edzések elvesztését hozta magával”, de hangsúlyozta, megérte küzdeniük, mert megvan az otthonuk.

Maros megyében több mint 100 éves múltja van a jeges sportoknak, de az elmúlt időszakban ezek a sportágak háttérbe szorultak, mivel a megyében nem volt olyan jégpálya, ahol edzéseket, versenyeket lehetett volna tartani. „Győztes csapat vagyunk, mert több éves küzdelem után sikerült felépíteni ezt a sátortetős jégpályát és visszaadni a reményt a gyerekeknek és szülőknek” – mondta Péter Ferenc, a létesítmény működtetését vállaló Maros megyei önkormányzat elnöke. A Maros megyei tanács a jégpálya működtetésének finanszírozását vállalta, ebbe beletartozik az alkalmazottak béreinek biztosítása, illetve a különböző kiadások fedezete. A működtetést a Visit Maros Egyesületen keresztül oldják meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?