banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Több mint százezer beteget láttak el tavaly a csíkszeredai kórházban

Több mint százezer beteget láttak el 2020-ban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – közölte az intézmény hivatalos Facebook-oldalán a betegek világnapján.

A megyeszékhely kórházában tavaly 19 378 beteget kezeltek folyamatos bennfekvési rendszerben. További 11 120 pácienst egynapos bennfekvésben láttak el, a kórházi járóbetegrendelőkben pedig 71 765 páciens fordult meg. A családtervezői rendelőben összesen 2013 személy vett részt nőgyógyászati szűrésen, illetve családtervezői tanácsadáson – írják.

„Munkánk célja a betegek megfelelő ellátása, ezért dolgozunk, erre irányulnak erőfeszítéseink. A betegek világnapja alkalmából is fontosnak tartjuk megerősíteni, hogy a gyógyító munka középpontjában a betegnek kell állnia, az ő problémájának megoldása, az ő segítése a legfontosabb. Ugyanakkor ennek a munkának a során tiszteletben kell tartanunk a beteg méltóságát is” – fejtik ki a közleményben.

Február 11-e a betegek világnapja, ezen a napon világszerte imádkoznak a betegek gyógyulásáért és azokért, akik segítik őket a gyógyulás felé vezető úton. II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11. legyen a betegek világnapja. Célja akkor az volt, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Szociális munkás akcióban

A kórházban 8 szociális asszisztens dolgozik. Munkájuk értékes mind a betegek, mind pedig a hozzátartozók számára, hisz egyebek mellett az ő feladatuk a közvetítés az ápoló személyzet és a hozzátartozók között. Ők azok, akik felhívják a hozzátartozókat, amennyiben a beteg ezt nem tudja megtenni és ők azok, akik a hozzátartozók hívásaira is válaszolnak, amikor beteg családtagjukról érdeklődnek.

Lelki támasz

A betegek lelki megújulását az intézményben nyolc pszichológus segíti. Vannak, akik állandó jelleggel egy-egy osztályon dolgoznak és vannak, akik igény szerint több osztályra bejárnak. Bátorítást kereső pácienseink az ápoló személyzettől érdeklődve juthatnak el hozzájuk.

Az intézményben kórházi lelkész is szolgálatot teljesít. Emellett lelki támogató tevékenységet végeznek a Szociális Testvérek Társaságának tagjai is, az ő segítségüket is lehet kérni az ápolókon keresztül.

A tisztaság fél egészség

A kórházi sterilizálóban 14 személy dolgozik. Ők például 121 vagy éppen 134 Celsius-fokon, gőzben, magas nyomás alatt sterilizálják a műszereket, kötszereket, mindent, aminek nemcsak tisztának, hanem teljesen sterilnek is kell lennie. A sterilizáló részleg felújítás alatt áll, modern gépek kerültek ide 2020-ban.

A mosodában 12 személy dolgozik, hatalmas, egyszerre 35 kilogramm ruhát befogadó mosógépekben forog a harminc kórházi osztály szennyese. Külön úton kapják a szennyest és viszik ki a tiszta ruhát és külön mossák a fertőző betegeket ápoló osztályok ágyneműit, ruhaneműit. Központi adagolással kerül be a mosószer a mosógépekbe.

A kórtermek, folyósok tisztaságának fenntartása a takarítószemélyzet fő tevékenysége, takarító és beteghordó összesen 141 dolgozik a kórházban.

Szállítás, kapuszolgálat, karbantartás

Pácienseink szállítását az interklinikai vizsgálatokra az egyes kórházi épületek között több saját mentőautóval végezzük, a kórház szállítási osztályán 12-en dolgoznak. 66 fős munkaerő áll rendelkezésre a kisebb munkálatok és a mindig adódó javítások elvégzésére. A kapuban és az ajtóknál 19-en dolgoznak, a közhiedelemmel ellentétben nem azért, hogy a betegeket megállítsák, hanem, hogy eligazítsák.

Az étel is a gyógyulást szolgálja

A kórház élelmiszerrészlegén 19-en tevékenykednek és a tavaly év elején befejeződött felújítás, a felszerelés korszerűsítése mellett számos más újdonság is van. A kórház dietetikus szakemberei bővítették és átalakították az alapanyagok skáláját, amelyekből főznek és jelentősen megreformálták a különböző menüket is.

Többféle gyümölcs, zöldség, édesség áll rendelkezésre, rendszeresítették az alapanyagok között a halat, és sikerült elérni, hogy az egyes beszállítók a minőségen is emeljenek. Az új konyhai gépekkel az egészséges étkezés felé is nagy lépést lehetett tenni, a nagy kapacitású elektromos sütőben például minimális mennyiségű zsiradék felhasználásával sütnek vagy párolnak ízletesre húst vagy zöldséget.

(Képek forrása: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?