Mintegy 300 kilométernyi, összefüggő bicikliút-hálózat építését tervezik Háromszéken

A szomszédos megyékkel partnerségben több száz kilométernyi, összefüggő bicikliút-hálózat építésére pályázik Kovászna megye tanácsa. A megyén belül kialakított „Víz útja” és „Kárpátok útja” nevű kerékpárutak rácsatlakoznak a szomszédos Brassó és Szeben, valamint a Hargita és Maros megyékben is megépülő hasonló bicikliút-hálózatokra – számolt be a háromszéki önkormányzat szerdai ülésén Tamás Sándor tanácselnök.

A Kovászna megyei önkormányzat a több tízmillió euró értékű beruházásának finanszírozására ezen a héten nyújt be pályázatot a fejlesztési minisztériumhoz, amely – mint arról beszámoltunk – a helyreállítási alapból (PNRR) összesen 247,5 millió euró támogatást biztosít egy 3000 kilométeres, országos szintű turisztikai bicikliút hálózat megépítésére.

Balról jobbra: Kovács Ödönn, Henning László, Jakab Barna, Tamás Sándor | A szerző felvétele

Jakab István Barna, a háromszéki önkormányzat alelnöke a részleteket ismertetve elmondta: a pályázatot partnerségben nyújtják be egyrészt Brassó és Szeben, valamint Hargita és Maros megyék önkormányzataival, ugyanis ezeknek a bicikliutaknak egy összefüggő hálózattá kell válniuk, illetve érinteniük kell a fejlesztési minisztérium által meghatározott, turisztikai vonzerővel bíró településeket is.

A „Víz utja” nevű bicikliút Háromszéken a Hargita megyével határos Sepsibükszádtól indul és többnyire az Olt folyó nyomvonalát követve áthalad Málnásfürdőn, Oltszemen, Bodokon, Étfalva-Zoltánon, Gidófalván, Sepsiszentgyörgyön, Illyefalván, Árapatakon és Ágostonfalvánál csatlakozik a Brassó megyei hálózathoz, ami folytatódik Szeben megyében is. Ennek a bicikliútnak lesz egy leágazása a kúriáiról híres Bikfalva fele is.

A „Kárpátok útja” Hargita megye határától indul Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Lemhény, Bereck, Ozsdola, Gelece, Zabola és Barátos útvonalon, ahol két fele ágazik, így egyik szakasz a Rétyi nyír fele majd Bikfalvára halad tovább, míg a másik ág Bodzaforduló fele veszi az irányt, magyarázta Jakab István Barna. Hozzátette, hogy egy másik szakasz Baróttól indul és Miklósvár, Bölön vonalon csatlakozik be a Brassó megyei hálózatba. Hozzátette, hogy ezek mellett a megyei önkormányzat más kerékpárutakat is épít, ám azokat korábban befoglalták más finanszírozási programokba, így amikor mindezek megvalósulnak a teljes megyét behálózzák bicikliutakkal.   

Mint arról beszámoltunk, Cseke Attila fejlesztési miniszter szerint az országos szinten kiépülő, mintegy 3000 kilométeres bicikliút-hálózat csatlakozik az EuroVelo európai bicikliúthoz, és az egészségesebb, környezetbarát kerékpáros kirándulásokra bátorít. A turisztikai látványosságokat, településeket összekötő bicikliutak töltésekre, illetve csökkentett forgalmú autós utakkal párhuzamosan épülnek. Az önkormányzatok olyan útszakaszok megépítésére pályázhatnak, amelyek legalább 150 kilométer hosszúak, legalább három megyét átszelnek, és kisebb bicikliutakat is becsatlakoztatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?