Mi történik Tusnádfürdőn? Egymásnak esett a helyi és a területi RMDSZ

Tusnádfürdőn akkor lángoltak fel az indulatok, amikor hétfőn Borboly Csaba a helyi RMDSZ szervezet megkérdezése nélkül megbízott elnököt nevezett ki annak élére. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke azzal érvelt, hogy a tisztséget felajánlották a város független polgármesterének, három évig vártak rá, de „lépniük” kellett, hiszen jövő évben öt választás lesz. Az ügyben megkérdeztük Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármestert, aki hangsúlyozta, Borboly Csaba „önkényesen” meghozott döntései miatt nem vállal szerepet a szövetségben, különben az RMDSZ ellen nincs kifogása. Kolozsvári Tibor, a Csíki Területi Szervezet ügyvezető alelnöke, a tusnádfüdői szervezet kinevezett, megbízott elnöke a Maszolnak úgy nyilatkozott, a városnak nem érdeke, hogy konfliktusokat „járassanak csúcsra”, együttműködésre törekszik. Mindeközben a helyi tanácsosok a kinevezés módját nehezményezik. 

A független polgármester nem áll kötélnek

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő függetlenként tisztséget nyert polgármestere az előzményeket ismertette, hogy alátámassza mostani döntését, miért nem vállalja az RMDSZ helyi szervezetének vezetői tisztségét. Felidézte, 2008-ban kapott felhatalmazást a helyiektől, hogy vezesse a tusnádfürdői RMDSZ-t. Akkor a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Albert Tibor nyerte meg a polgármester-választást, a szövetségnek három képviselője jutott be a  képviselő-testületbe.

Tusnádfürdő | Fotó: Farkas Endre

„Felébredtünk 2012-ben, hogy a tusnádfürdői szervezet tudta nélkül, Borboly Csaba önkényesen eldöntötte, kiegyezik az MPP-s polgármesterrel, felajánlotta neki a szövetség támogatását a választásokon. Én akkor jeleztem, hogy ilyen gerinctelenségben nem veszek részt, hiszen a helyi szervezet véleményét erről nem kérték ki, lemondok a helyi elnöki tisztségről. Erre az volt a válasz, hogy a süllyedő hajót a legkönnyebb elhagyni” – részletezte Butyka Zsolt. Végül vállalta, hogy marad, és hogy az RMDSZ megszerzi az alpolgármesteri tisztséget. Ezt a vállalást teljesítették, majd 2016-ban Butyka Zsolt kivonult a politikából, átadta a helyi RMDSZ vezetését az akkori alpolgármester asszonynak. Aztán 2020-ban függetlenként indult és elnyerte a polgármesteri tisztséget.

Valóban kérték, hogy lépjen be a szövetségbe, de mint mondta: „amíg Borboly Csaba a megyei szervezet elnöke, aki egyedül hozza meg döntéseket”, ezt nem teszi meg.

A tusnádfürdői vízhálózat is a vita tárgya

Egy videóbejelentkezésben Borboly Csaba arról is beszélt, hogy Tusnádfürdőn már nem kellene szégyenkezni például amiatt, hogy nincs víz. Butyka Zsolt ennek kapcsán kifejtette, a jelenlegi vízhálózat rendszeresen meghibásodik, de az még a Borboly Csaba által támogatott városvezetés ideje alatt készült el. Arra törekednek, hogy kiépítsék az új hálózatot, tavaly ősszel az Országos Beruházási Társaság (CNI) és a kivitelező aláírták a szerződést.

A Harvízen keresztül ezen a vezetéken biztosítják majd Verebes, Tusnád és Újtusnád számára is a vízellátást, a községek önkormányzatai erről tanácsi határozatot kell elfogadjanak, ám húzzák az időt, és addig nem tudnak haladni. „Mi tapostuk ki Bukarestben a támogatásokat, most ebből harag van, mert Borboly Csaba nem vág szalagot az új óvodánál, az új tömbházaknál, a gépkocsi-töltőállomásoknál, a víz- és csatorna-rendszernél” – fogalmazott a polgármester. Szerinte az elmúlt tíz év történéseit, hogy például Tusnádfürdő nem állt be a Harvíz szolgáltatóba, nem rajta kell leverni. „Ha segíteni nem akarnak, ne ártsanak. Az országos RMDSZ támogatásával valósult meg minden projektünk” – mutatott rá Butyka Zsolt. Hozzátette, megérti Borboly Csaba haragját, de a politikus „ködösít, mint ahogy a videóiban szokott”. Arra is kitért, a tusnádfürdői RMDSZ-szervezetnek azért nem volt három évig elnöke, mert „a tisztújító gyűléseken soha nem az nyert, akit Borboly Csaba szeretett volna”.

Borboly Csaba: alapos helyi konzultáció, mérlegelés előzte meg a döntést

Egy korrekt szervezeti lépésről van szó, mert közel három éve nincs vezetője az RMDSZ tusnádfürdői szervezetének, áll Borboly Csabának a megkeresésünkre írásban elküldött válaszában. A RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke hangsúlyozza, az ideiglenes megbízott vezető kiválasztása az RMDSZ szabályzata alapján történt, amely helyi alapos konzultációt, sok hónapos területi döntés-előkészítést és alapos mérlegelést jelentett. „Minden más információ rosszindulatú és félretájékoztat, meg lehet ítélni azok szakmai hozzáértését és a szervezet iránti elkötelezettségét, akik valótlanságot állítanak” – fogalmaz Borboly Csaba.

Felidézi, korábban felkérték írásban a város 2020-ban megválasztott, jelenleg tisztségben lévő független polgármesterét, Butyka Zsoltot, aki korábban, 2008-ban már volt városi RMDSZ-elnök, de ő szintén írásban elutasította a megbízatást. Volt ugyan még önkéntes jelentkező a tisztségre, de a szakmai előéletét, teljesítőképességét nem tartották alkalmasnak, hogy egy városi szervezetet vezessen, „de a megmérettetésen ő is indulhat", teszi hozzá Borboly Csaba.

A jövő évi RMDSZ-es polgármesterjelölés módját az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa, majd a csíki Területi Képviselők Tanácsa dönti el, aki annak megfelel és vállalja a kötelezettségeket, az jelölt lehet. A belső megmérettetés módjáról az előbbi szabályok fognak rendelkezni. „Remélem akár többen is lesznek, akik ezért a tisztségért megméretkeznek, akár jelenlegi tisztségben lévő városi tanácsosok is. Bízom abban, hogy most a tusnádfürdői RMDSZ-nek lesz polgármesterjelöltje, mert az előző választáson nem volt. Utoljára RMDSZ-es polgármestere 2008-ig volt a városnak!” – részletezi a területi RMDSZ elnöke.

Borboly Csaba arra kéri a tusnádfürdőieket, közösen koncentráljanak arra, hogy 2024-ben öt választás lesz, a városban újra jól szerepeljenek az RMDSZ jelöltjei, mint 2008 előtt. „Minden választáson legyen erős részvétel. Ehhez szükség van szervezetre, amely működik, van legitim elnöke, jó jelölteket állít és megnyeri a városi választást, a parlamenti választásokon jó eredményeket ér el és az RMDSZ államelnökjelöltje maga mögött tudhatja a város többségének legalább a részvételét és támogatását. A hosszú éveken át húzódó viták nem visznek minket előre. Azok a Szövetséget és a közösséget gyengítik. Bízom benne, hogy ezzel a csapattal olyan többséget tudunk létrehozni, amelynek segítségével folytathatjuk az elkezdett munkát” – összegez Borboly Csaba.

Kolozsvári Tibor: nem a város érdeke, hogy csúcsra járassunk egy konfliktust

A kialakult helyzetről megkérdeztük Kolozsvári Tibort, aki hétfő óta a tusnádfürdői RMDSZ-szervezet megbízott elnöke. Kifejtette, a helyi RMDSZ történetére nem szeretne kitérni, de tény, hogy évek óta nincs elnöke.

A kinevezés | Fotó: RMDSZ Csíki Területi Szervezetének Facebook oldala

„Az én alapállásom az, hogy aki közszolgálati feladatot vállal, azzal van megbízva, hogy elsősorban a város, a közösség érdekét kell szem előtt tartsa. Ilyen értelemben én hiszem azt, hogy eleget téve a közszolgálati feladatnak, mindenki felül tud emelkedni a saját érdekein, sérelmein, a város érdekét tartva szem előtt. Nem az a város érdeke, hogy lamentáljunk, mint Gyergyószentmiklóson, hogy minden héten a sajtó tudja tematizálni a tusnádfürdői »cirkuszokat«” – fejtette ki a Maszol kérdésére. Hozzátette, ez a közös munka kiindulópontja, az hogy ki a „főnök, az elnök”, még nyitott kérdés, de senkinek nem érdeke, hogy „egy konfliktust csúcsra járassanak”. A jelenleg RMDSZ színeiben tisztséget viselő önkormányzati képviselők be kell tudjanak számolni eddigi munkájukról, meg kell húzni egy vonalat, majd tovább kell lépni, véli Kolozsvári Tibor.

Mint fogalmazott, Tusnádfürdőn belül sok probléma van, a városi RMDSZ szervezetben is rendet kell tenni, de ez nem egy kirívó példa, hiszen például Brassó megyében is a szövetség megyei ügyvezető alelnöke próbálta egy-egy településen a szervezet érdekérvényesítő képességét javítani. „Én mint választott tisztségviselő, megyei tanácsos, a csíki területi szervezet ügyvezető alelnöke és tusnádfürdői lakos, úgy éreztem, a helyi RMDSZ elveszítette a kapcsolatát a megyei szervezettel, ezzel csökkent az érdekérvényesítő képessége, ami a városlakók szempontjából nem előnyös. Ezen szeretnék javítani, ezért vállaltam a felkérést, nem radírozni, lenullázni akarok” – összegzett Kolozsvári Tibor.

Átnyúlhat-e a területi szervezet a helyiek feje fölött?

Az RMDSZ alapszabályzata értelmében a tusnádfürdői helyi RMDSZ-szervezet ügye elsősorben helyi, illetve területi/megyei ügy, amelyben jelen esetben az RMDSZ Csíki Területi Szervezete illetékes eljárni. Mivel az országos alapszabályzat ennek megteremti a keretét, a területi szervezet alapszabályzata pedig rendelkezik arról, hogy milyen esetekben léphet fel a területi szervezet a helyiekkel szemben, a kérdés procedurális szempontból világosnak látszik.

Az önmagában egy probléma, hogy a helyi szervezet éveken át elnök nélkül működött, azonban a területi szervezet vezetőségének az alapszabályzat szerint megvan a jogköre ahhoz, hogy megbízott elnököt nevezzen ki a törvényes és az alapszabályzatnak megfelelő tusztújítás megszervezéséig. 

A tusnádfürdői városi RMDSZ tagjai, illetve a városi tanács RMDSZ-frakciója információink szerint megkereséssel fordult a Szövetségi Elnöki Hivatalhoz, amelyben kérik a szövetségi elnök és az Elnökség közbenjárását, ugyanis azt állítják, hogy a 2020-ban újjáalakult Városi Küldöttek Tanácsa több alkalommal is kérte a területi RMDSZ elnökségét a helyi tisztújítás és a küldöttgyűlés megszervezésére, de nem kaptak választ.

Azt is megjegyzik, hogy miközben a 2020 októbere és a 2023 augusztusa közötti időszakban semmilyen jelzést nem kaptak a területi RMDSZ-től sem a tisztújítás, sem a küldöttgyűlés, sem a választmány összehívása kapcsán. Eközben a helyi tanácsosok és a város független polgármestere jól együttműködtek, aminek eredményeképpen az országos RMDSZ-szel közösen több beruházást és fejlesztési projektet is sikerült elindítaniuk. 

A rendelkezésünkre álló információk szerint azonban a helyieknek nem a megbízott elnök személyével, hanem a kinevezésének módjával, a helybéliek teljes mellőzésével van problámájuk. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?