Mi lesz az alapélelmiszerek árával? – Ciolacu meghozta a döntést

Az alapélelmiszerek árréskorlátozásának 60 napos meghosszabbításáról döntött Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A kormányfő ezt személyes Facebook-oldalán jelentette be hétfőn. Az Agerpres által idézett bejegyzésében azt írta, hogy „a román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után.” Szerinte most már azok is, akik korábban kritizálták ezt az intézkedést, elismerik, hogy ennek hiányában az árak 20 százalékkal is emelkedtek volna. „Egyértelmű, hogy a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az inflációcsökkenéshez és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét” – fogalmazott a kormányfő.

Emlékeztetett, hogy az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg az árréskorlátozás bevezetése előtt, 2023 júniusában ez a különbség közel 18 százalék volt 2022 júniusához képest. A statisztikai hivatal adatairól grafikont is közölt.

Ciolacu azt írta, folytatja párbeszédét az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására. „Csak az a feltételem, hogy a romániai termelők és feldolgozók méltányos bánásmódban részesüljenek” – olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Emlékezetes, hogy az élelmiszerek árrését korlátozó 67/2023. számú sürgősségi rendelet 2023. augusztus 1-jén lépett hatályba, és 14 élelmiszercsoportra vonatkozott: kenyér, tej, sajt, joghurt, liszt, kukoricaliszt, tojás, napraforgóolaj, friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség, friss gyümölcs, burgonya és cukor. Október végén a kormány jóváhagyta az intézkedés 90 napos meghosszabbítását. Akkor a lista is bővült, felkerült rá a rizs, a kalács, paradicsomsűrítmény, a 12%-os zsírtartalmú tejföl, a margarin, az élesztő, a körte, a fokhagyma és a darált hús.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?