Ciolacu: Németországban egyes alapélelmiszerek olcsóbbak mint nálunk

Augusztustól érezteti majd hatását a sürgősségi rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését, szögezte le Marcel Ciolacu miniszterelnök. Az éppen Németországban tartózkodó kormányfő arról is beszélt, ott egyes alapélelmiszerek olcsóbbak, mint nálunk.

Az alapélelmiszerek drágulásának megfékezését célzó sürgősségi kormányrendelet sikeres lesz, mert a kiskereskedő-láncok elkötelezték magukat a kormánnyal való partnerség mellett, idézi a kedden este nyilatkozó miniszterelnököt a News.ro. Ciolacu azt mondta, nem tehetünk továbbra is úgy, mintha nem látnánk, hogy Németorságban egyes élelmiszerek olcsóbbak, mint nálunk, holott nem lehet összehasonlítni a németországi és a romániai vásárlóerőt. A piac nem mindig egyensúlyoz ki mindent, a három egymásra tevődő válság már meghaladta a piaci mechanizmusokat, vélekedik.

Szilárd meggyőződése, hogy augusztustól 14 termék ára csökkenni fog.

Fotó: Pixabay

A rendelet értelmében a 14 élelmiszertermékre és termékcsoportra vonatkozó árréskorlátozás három hónapig lesz érvényben. Az intézkedés a termelési, behozatali, forgalmazási és kiskereskedelmi láncban részt vevő valamennyi jogi személyre érvényes, szervezeti formától függetlenül.

A sürgősségi rendelet tervezete szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.

A Versenyhivatalnak ugyanakkor kétségei vannak az alapélelmiszerek árszabályozását illetően. Az intézmény kifogásolja, hogy a kormány nem készíttetett egy tanulmányt a rendelkezés várható hatásairól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?