FRISSÍTVE – Elfogadta a kormány azt a rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését

A kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését. Ciolacu leszögezte, hogy ez az intézkedés segít növelni az állampolgárok vásárlóerejét. FRISSÍTÉS: A mezőgazdasági termelők árképzését nem korlátozzák.

A kormányülés elején Ciolacu elmondta, hogy ez az első fontos célkitűzése az általa vezetett kabinetnek, és a sürgősségi rendelet értelmében 14 alapélelmiszer ára fog csökkeni az árrés ideiglenes korlátozásával.

Fotó: Agerpres/XINHUA

Nyomatékosította azonban, hogy kizárólag az árrés ideiglenes korlátozásával a romániai lakosság nem remélheti, hogy jobb minőségű élelmiszerekhez jut hozzá decens áron, emiatt támogatni kell a hazai termelési és a feldolgozói ágazatot is.

„Kollégáimmal együtt ma egy 600 millió eurós támogatási programot is jóváhagyunk a romániai élelmiszeripari vállalatok számára. Ismét elkezdődhetnek a beruházások a feldolgozóüzemekbe” – tette hozzá Ciolacu.

A mezőgazdasági minisztérium honlapján szerdán tették közzé a sürgősségi rendelet tervezetét, amellyel a kormány árréskorlátozással tervezi csökkenteni bizonyos alapélelmiszerek árát.

A tervezet értelmében a 14 élelmiszertermékre és termékcsoportra vonatkozó árréskorlátozás három hónapig lesz érvényben. Az intézkedés a termelési, behozatali, forgalmazási és kiskereskedelmi láncban részt vevő valamennyi jogi személyre érvényes, szervezeti formától függetlenül.

A sürgősségi rendelet tervezete szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.

A rendelettervezet azt is megszabja, hogy az árrést az érintett termékek áfa nélküli értékére kell rászámolni.

A mezőgazdasági termelők árképzését nem korlátozzák

Az alapélelmiszerek drágulásának megfékezését célzó sürgősségi kormányrendelet elfogadását követően Florin Barbu mezőgazdasági miniszter leszögezte azt is, hogy a mezőgazdasági termelők árképzését nem fogják korlátozni. „Semmilyen módon nem avatkozunk be a mezőgazdasági termelők, a nyersanyagtermelők értékesítési árainak megszabásába, mivel az ő haszonkulcsuk amúgy is kicsi a nyersanyag romlandósága miatt. Ezzel a jogszabállyal egy olyan megoldást vezetünk be, amelyről minden érintett féllel egyeztettünk, és amely három hónapos időszakra korlátozza az egyes alapvető élelmiszerek feldolgozására és forgalmazására alkalmazott kereskedelmi árréseket, hogy ezen termékkategóriák árai csökkenjenek, a lakosság vásárlóereje pedig növekedjen” – mondta Barbu.

A tárcavezető szerint ez az intézkedés rá fogja vezetni a lakosságot, hogy ismét hazai termékeket vásároljon, és védeni fogja fog az infláció által sújtott kis- és középkeresetűek vásárlóerejét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?