Fontolgatják az élelmiszer-árrés korlátozás meghosszabbítását – a bárányhús is felkerülhet a listára

Meghosszabbítanák az alapvető élelmiszerek árának korlátozását január 31-e után is, sőt fontolóra veszik, hogy a húsvétra való tekintettel a bárányhús is felkerüljön a listára, jelentette be hétfőn Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

Az árréskorlátozás nyomán tavaly akár 23 százalékkal is olcsóbban meg lehetett vásárolni olyan élelmiszereket, melyek egy évvel korábban 18 százalékkal drágultak, idézi a minisztert az Agerpres hírügynökség. Florin Barbu hangsúlyozta, a listán szereplő élelmiszereket a romániaiak több fele rendszeresen fogyasztja. A lista bővítéséről a feldolgozók és kereskedők képviselőivel folytatott egyeztetések után döntenek. A miniszter már hétfőn találkozott az ágazati szereplőkkel, de a rendelet hatásainak elemzése elhúzódott, így a egyeztetést szerdán folytatják.Fotó: AgerpresAz élelmiszerek árrését korlátozó 67/2023. számú sürgősségi rendelet 2023. augusztus 1-jén lépett hatályba, és 14 élelmiszercsoportra vonatkozot: kenyér, tej, sajt, joghurt, liszt, kukoricaliszt, tojás, napraforgóolaj, friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség, friss gyümölcs, burgonya és cukor.

Október végén a kormány jóváhagyta az intézkedés 90 napos meghosszabbítását. Akkor a lista is bővült, felkerült rá a rizs, a kalács, paradicsomsűrítmény, a 12%-os zsírtartalmú tejföl, a margarin, az élesztő, a körte, a fokhagyma és a darált hús.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?