Több élelmiszerre kiterjesztenék az árrés-korlátozást

A kormány több élelmiszerre kiterjesztené a kereskedelmi árrés korlátozását, és meghosszabbítja a sürgősségi rendelet jelenleg három hónapos hatályát, állítják kormányzati források.


Korábban Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítja a
különben október végéig érvényben levő, a kereskedelmi árrést három hónapra korlátozó sürgősségi rendeletet, idézi fel az Economedia.

Láttuk, hogy a francia kormány, egy 5000 termékre vonatkozó megállapodást javasolt, a mi rendeletünk csak 14 termékre vonatkozik, ezt az év végéig meghosszabbítjuk" – mondta Marcel Ciolacu a napokban.

Fotó: Agerpres
A kereskedelmi árrést három hónapra korlátozó sürgősségi rendelet augusztus elsején lépett hatályba, és a következő alapvető élelmiszerekre vonatkozik: kenyér, tej, sajt, joghurt, liszt, kukoricaliszt, tojás, napraforgóolaj, friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség, friss gyümölcs, burgonya és cukor.

A sürgősségi kormányrendelet szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest.

Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva. Az árrést az érintett termékek áfa nélküli értékére kell rászámolni. A mezőgazdasági termelők árképzését nem korlátozzák.

Amint arról beszámoltunk, a Versenytanács elemzése szerint az alapélelmiszerek átlagára a nagyobb kiskereskedelmi láncok üzleteiben 43 százalékig terjedően csökkent augusztus első hetében a sürgősségi kormányrendelet hatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT


Kapcsolódók

Kimaradt?