Ennyivel csökkent az alapélelmiszerek átlagára a Versenytanács elemzése szerint

A Versenytanács elemzése szerint az alapélelmiszerek átlagára a nagyobb kiskereskedelmi láncok üzleteiben 43 százalékig terjedően csökkent augusztus első hetében a kereskedelmi árrést korlátozó sürgősségi kormányrendelet hatására.

Az intézmény szerdai közleménye szerint a júniusi átlagárakhoz képest a gyümölcsök és a zöldségek ára mérséklődött a legnagyobb mértékben augusztus első hetében. E szerint a paradicsom 44, a szőlő ára 38, a zöldpaprika 32 százalékkal lett olcsóbb. Csökkent a burgonya, a hagyma, a szilva, a görögdinnye és a sárgarépa ára is.

Fotó: Agerpres

„Az idő múlásával az élelmiszerár-csökkenés egyre szélesebb körben elterjed, mivel a drágábban vásárolt korábbi árukészletek kimerülnek. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező időszakban egyre több üzletben csökken az alapélelmiszererek ára” – idézte a közlemény a Versenytanács elnökét, Bogdan Chiriţoiut.

Az intézmény adatai szerint a sós túró (telemea) közel 13 százalékkal, a joghurt 9 százalékkal, a tej 7,8 százalékkal volt olcsóbb augusztus első hetében, mint júniusban. Az utóbbi termék esetében májusban 20 százalékos árcsökkenést vezettek be az áruházláncok a feldolgozók és a kiskereskedők fél évre szóló önkéntes árkedvezmény-megállapodásának megfelelően.

A Versenytanács közölte azt is, hogy az alapélelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosárban lévő többi termék (kenyér, étolaj, tojás, cukor és kukoricaliszt) ára is csökkent a vizsgált időszakban.

Ami a húsféléket illeti: a csirkeaprólékért 10, a csirkeszárnyért 6, a grillcsirkéért közel 4 százalékkal kevesebbet kellet fizetni augusztus első hetében, mint júniusban. 1,8 százalékkal csökkent a kockázott friss sertéshús ára is, a sertéslapocka átlagára viszont 1,4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi árrést három hónapra korlátozó sürgősségi rendelet augusztus elsején lépett hatályba, és a következő alapvető élelmiszerekre vonatkozik: kenyér, tej, sajt, joghurt, liszt, kukoricaliszt, tojás, napraforgóolaj, friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség, friss gyümölcs, burgonya és cukor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?