Önmagát is becsapja a kormány? – Meghosszabbítanák az élelmiszer árrés-korlátozást, pedig tudják: nem hatékony

Három hónappal meghosszabbítanák az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának korlátozását, a termékkört is bővítenék, ám a liberális pártvezér szerint, azt tapasztalták, hogy valójában nem hatékony.

Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt elnöke a Prima news vasárnap esti műsorában felidézte, hogy miniszterelnöksége alatt az alapvető élelmiszerek árai az egekbe emelkedtek, erre kerestek megoldást, és így jutottak az árrés-korlátozáshoz.

Illusztráció: Agerpres/EPA
„Amikor miniszterelnök voltam, volt
egy időszak, amikor az üzemanyag, a tejtermékek és az olaj ára az egekbe szökött. Erre rátevődtek az ukrajnai háború miatti félelmek, az infláció, az energiaválság, megoldásokat kerestünk, megbeszéléseket folytattunk a piaci szereplőkkel” – idézte fel a politikus. Aztán kitért arra, hogy meggyőződése szerint az ilyen plafonok bevezetése nem mindig működik, mert egy kereskedő vállalhatja, hogy fenntartja vagy csökkenti az árakat egy bizonyos termékkörben, de kijátszhatja a többi termék árának emelésével.
Megkérdezték tőle, közölte-e Marcel Ciolacu
miniszterelnökkel, hogy nem ért egyet a meghosszabbítással, erre kifejtette, ő a három hónapos próbaidőszakot támogatta. Arra a felvetésre, hogy a kormány saját magának hazudik, leszögezte, a párbeszédről van szó, minden kormánydöntés esetében vannak pró és kontra érvek.

Az élelmiszer árrés korlátozásának meghosszabbításáról szóló tervezetet október 20-án bocsátotta közvitára a mezőgazdasági minisztérium.
Egy héttel ezelőtt a versenytanács elnöke arról beszélt, az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának korlátozása elérte a célját: a legnagyobb mértékben a tej, a tejtermékek, a gyümölcsök és a zöldségek ára csökkent, a legkisebb mértékben a húsáruké.

Bogdan Chiriţoiu akkor kifejtette: a kormánynak el kell gondolkoznia azon, hogy mit lépjen az árrés korlátozásának kivezetése után, ehhez pedig támpontot nyújthat más uniós államok – például Görögország vagy Franciaország – eljárása. Közölte, hogy a Versenytanács egy önkéntességen alapuló mechanizmust javasolt az élelmiszerárak féken tartására. Ez szerinte rugalmasabb, nem zavarja meg a gazdasági viszonyokat, a kiskereskedőket és különösen a termelőket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?