Mennyi legyen a törvényhozók különnyugdíjának összege?

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler azt javasolta szerdán, hogy a törvényhozók különnyugdíjának összege a minimálnyugdíj egynegyede legyen.
A parlamentben nyilatkozó politikus emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság keddi döntése szerint továbbra is jogosultak különnyugdíjra a legkevesebb egy mandátumot kitöltő képviselők és szenátorok. Az USR azonban azt javasolja, hogy a juttatás összege a minimálnyugdíj egynegyede legyen. A képviselő indoklása szerint a minimálnyugdíjra az a személy jogosult, aki legalább 15 évig fizetett nyugdíjjárulékot. Mivel egy parlamenti mandátum négy évig tart, az arányoknak megfelelően a különnyugdíj összege sem lehet nagyobb a minimálnyugdíj 25 százalékánál - magyarázta.

Megint jól jártak a képviselők és a szenátorok Fotó: Agerpres
„Szerintünk még ez az összeg is túlságosan nagy, de az 5500 végképp elfogadhatatlan” - jegyezte meg Cristian Seidler, emlékeztetve arra is, hogy az alkotmánybíróság nem szabta meg a törvényhozók különnyugdíjának összegét, amit egyébként nem is tehetett volna meg. Az Agerpres által idézett képviselő elmondta azt is, hogy az USR szerint a helyi választottak különnyugdíját törölni kellett volna, nem 2024. január elsejére halasztani a bevezetését. Ha ugyanis csak egyetlen napot is hatályban lesz az erről szóló törvény, az alkotmánybíróság - a törvényhozók esetében hozott döntés mintájára - ki fogja mondani, hogy a polgármesterektől már senki nem veheti el ezt a juttatást. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?