A USR eltörölné a különnyugdíjakat, az ALDE visszaküldené a szakbizottságnak a tervezetet

Románia nem tolerálhatja tovább a „kétsebességes nyugdíjrendszert" – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely kedden ismét hangot adott ama meggyőződésének, miszerint a különnyugdíjakat fel kell számolni, a katonák, bírák és ügyészek speciális juttatásának pedig felső határt kell szabni.

Facebook-bejegyzésében az USR emlékeztet, hogy a parlament kedden rendkívüli ülésszakot tart a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében, de – vélik – a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti viták miatt korántsem biztos, hogy a kezdeményezés átmegy a parlamenten.

„Az USR az egyetlen parlamenti párt, amelyik tényleg e kiváltságok megszüntetését szeretné. A többi párt mind megszavazta korábban a különnyugdíjak bevezetését. Az USR álláspontja szerint a különnyugdíjakat meg kell szüntetni, a katonák, a bírák és ügyészek speciális nyugdíjának összegét pedig korlátozni kell, ezek ugyanis mind olyan indokolatlan kiváltságok, amelyek mélyítik a társadalmi méltánytalanságot Romániában" – áll a bejegyzésben.

 

Az USR szerint a különnyugdíjak évi több mint kétmilliárd eurós terhet rónak az állami költségvetésre.

ALDE: újból fontolóra kellene venni a tervezetet

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint a képviselőház keddi ülésén a különnyugdíjak felszámolására vonatkozó törvénytervezetet vissza kellene küldeni a a szakbizottságokhoz, hogy azok az érintett szakmai ágazatok képviselőivel közösen vegyék újból fontolóra.

A párt szintén a közösségi oldalon fejtette ki véleményét, miszerint populista módon nyúltak a különnyugdíjak témájához, és ennek máris káros következményei vannak, például az igazságszolgáltatásban elkezdődött tiltakozások.

 

A törvényszéki jegyzők és kisegítő személyzet szemszögéből egyenlőtlen helyzet állt elő, a bírók esetében pedig olyan rendszert kell kidolgozni, amely a feladatuk ellátásához szükséges feltételeket és a teljes függetlenséget biztosítja számukra – érvelt az ALDE.

Az alsóház munkaügyi bizottsága decemberben fogalmazott meg kedvező véleményt a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet kapcsán. Az indítvány értelmében eltörölnék a képviselők és szenátorok, a bírák és ügyészek, a bíróságok és ügyészségek kiegészítő szakszemélyzete, a különleges státusú köztisztviselők, a diplomáciai testületek tagjai, az alkotmánybíróság tagjai, valamint a polgári légi közlekedési személyzet különnyugdíját. Az intézkedés alól kivételt képeznének a védelmi minisztérium, a belügyi tárca és a titkosszolgálatok alkalmazottai, valamint a börtönökben szolgálatot teljesítő rendőrök.

„Nem normális, hogy oda jussunk a választások előtt, hogy populista döntéseket hozunk, amelyek semmiképpen nem javítanak a költségvetési gondokon, viszont több szakmai kategóriát negatívan érintenek” – vélekedett az ALDE.

(Nyitókép: Parlamenti ülés | INQUAM Photos / Octav Ganea)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?