A különnyugdíjak eltörléséről is szavaznak a parlament rendkívüli ülésszakán

A különnyugdíjak eltörlését célzó törvénytervezetet is napirendre tűzik a parlament jövő heti rendkívüli ülésszakán – jelentette be hétfőn az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

A házbizottság a PSD kezdeményezésére egészítette ki a rendkívüli ülésszak napirendjét, amelyet az államfő a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében hívott össze.

Ciolacu hozzátette: nem volt már értelme, hogy a PSD – eredeti terveinek megfelelően – egy külön rendkívüli ülésszakot kezdeményezzen, így a választási törvény módosítása miatt összehívott ülésszakon, jövő kedden fognak voksolni a képviselők a különnyugdíjakról is.

A helyhatósági és parlamenti választásokra készülő pártok egymásra licitálva próbálnak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttattatások eltörlését kezdeményezik.

Miután az extra nyugdíjakat a PSD köré szerveződött parlamenti többség szavazta meg, a témát először a jobboldal vette elő, hogy a PSD-t támadja. Most a szociáldemokraták próbálják összekapcsolni a különnyugdíjak ügyét a családi pótlék megduplázásával, vagyis egy olyan témával, amellyel ők támadják a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányát.

A PSD arra hivatkozva sürgeti a különnyugdíjak eltörlését, hogy ezzel fedezetet teremtsen a családi pótlék megduplázására. A „gyerekpénzként" emlegetett támogatás újabb emelését a parlamentben többségben lévő baloldal szavazta meg tavaly decemberben, a törvény alkalmazását – amely évente több mint 7 milliárd lejes többletkiadást jelent – a költségvetési források hiányára hivatkozva augusztusig elnapolta a jobbközép kormány.

 

A Profit.ro gazdasági portál becslése szerint az állam tavaly 9,15 milliárd lejnyi közpénzt fizetett ki a különböző jogcímen extra nyugdíjra jogosult mintegy 150 ezer kedvezményezettnek.

Többek között a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek, alkotmánybíráknak és törvényhozóknak jár speciális állami nyugdíj, amelynek – az átlagnyugdíjat általában jelentősen meghaladó – mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján számítják ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?