Megvált a román külügy a görögországi határátlépésről téves információt közlő fordítójától

Bogdan Aurescu külügyminiszter elrendelte, hogy szüntessék meg annak a fordítónak a munkaviszonyát, aki téves információt közölt a görögországi határátlépésről.

Mint ismert, sokan felkapták a fejüket szerdán a bukaresti külügyminisztérium azon tájékoztatására, miszerint ezentúl az oltási igazolvánnyal rendelkező turisták sem ússzák meg a koronavírustesztet Görögország szárazföldi határának átlépésekor. Mint utólag kiderült, egy félresikerült fordításról van szó. Görögország bukaresti nagykövetsége úgy pontosított: az országba lépés feltételei nem változtak, a koronavírusteszt elvégzése, ahogy eddig is, szúrópróbaszerű marad.

A bukaresti külügyminisztérium ennek kapcsán csütörtökön megerősítette: nem változnak a Görögországba való beutazás feltételei, csak szúrópróbaszerűen tesztelik a közúti határátkelőknél a turistákat, ahogyan az a görög turisztikai minisztérium honlapján is szerepel.

A szaktárca tájékoztatása szerint egy fordítási hiba miatt terjedt el az a hír, miszerint koronavírus-tesztelésnek vetnek alá minden román állampolgárt, aki a közúti határátkelőknél lép Görögország területére.

A Románia athéni nagykövetségének dolgozó fordító kihagyta a görög Hivatalos Közlönyben megjelent szabályokból annak a megjegyzésnek a lefordítását, amelynek értelmében a görög hatóságok által megszabott algoritmus szerint zajlik a tesztelés a határátkelőknél, így a tájékoztatásból az szűrődött le – tévesen –, hogy mindenkit tesztelnek, aki a közúti átkelőkön keresztül érkezik az országba.

Az incidens nyomán Bogdan Aurescu külügyminiszter elrendelte az érintett fordítóval való munkaviszony megszüntetését, továbbá a diplomáciai képviselet azon alkalmazottainak szankcionálását, akik jóváhagyták ezeket az információkat.

A Görögországba való beutazás feltételeiről a román külügyminisztérium weboldalán (mae.ro), valamint a görög turisztikai minisztérium honlapján (travel.gov.gr) található részletes tájékoztatás.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?