banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE - Görög pontosítás: csak szúrópróbaszerűen tesztelik a turistákat

FRISSÍTVE: Az oltási igazolvánnyal rendelkező turisták sem ússzák meg a koronavírustesztet Görögország szárazföldi határának átlépésekor – jelentette be szerdán a román külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint azokra a személyekre, akik beoltatlanul jelentkeznek belépésre és pozitív tesztet produkálnak 10 napos karantén vár. Ezzel szemben a beoltott, de mégis pozitívnak talált személyeknek „csak”  7 napos karanténba kell vonulniuk. FRISSÍTÉS: pontosított a görög nagykövetség.

Fotó: olvasói fotó/archív„Bevezették a kötelező tesztelést minden 12 év fölötti turista számára, függetlenül a származási országtól. A pozitívnak talált személyeket, a karanténidőszak lejárta után, újabb PCR-tesztnek vetik alá” – írja a külügyminisztérium.

A Digi24 hírtelevízió kérdésre Oana Darie külügyi szóvivő elmondta, a tesztek ingyenesek, a költséget a görög hatóságok állják.

Mint korábban írtuk, július elsejétől lép érvénybe az uniós COVID-igazolvány, amelynek célja megkönnyíteni az EU-s polgárok utazását. A román külügyi szóvivő szerint „minden tagállamnak jogában áll további egészségbiztonsági feltételekhez kötni a belépést”, ezért a görög hatóságok által bevezetett tesztelés nem sérti az uniós egyezményeket. Oana Darie arra is figyelmeztette a görögországi nyaralásra készülő román állampolgárokat, hogy amennyiben tehetik, ne utazzanak hétvégén, főleg a szombat délelőtti órákban, mert ilyenkor nagy dugók szoktak kialakulni a görög határon a PLF-nyomtatványok kitöltése és ellenőrzése miatt.

„A légi úton való beutazás feltételei nem változtak, ez esetben csak a PLF-nyomtatványt kell kitölteni, tesztelésnek nem vetik alá a turistákat. A tesztelés csak a szárazföldön érkezőkre vonatkozik” – pontosított a Digi24-nek Oana Darie külügyi szóvivő.

FRISSÍTÉS: „Nem változnak az országba lépés feltételei, a koronavírusteszt elvégzése, ahogy eddig is, szúrópróbaszerű marad” – pontosított csütörtök délelőtt Görögország bukaresti nagykövetsége.

Ez az információ ellentétben áll a román külügyminisztérium fentebb ismertetett tájékoztatásával, ezért a román fél részéről a nap folyamán újabb közleményre számítunk. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?