Meghallgatták az alkotmánybíró-jelölteket, pozitívan véleményezték mindegyik nevesített személyt

A képviselőház, valamint a szenátus jogi szakbizottsága pozitívan bírálta el szerdán a pártok által az alkotmánybírói tisztségére jelöltek listáját. Mint ismert, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök távozása után új személyt neveznek ki a helyébe, a jelöltek között szerepel Eckstein-Kovács Péter jogász is – írja a News.ro hírportál.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Bogdan Licu első főügyész-helyettest, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Cristi Danileţ bírót, míg az Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Ioan Sabău-Pop egyetemi tanárt jelölte. A plénumban május harmadikán szavaznak döntő módon a jelöltekről.Fotó: Agerpres

A PSD által jelölt Bogdan Licu elmondta, hogy 26 éve aktív szereplője a közéletnek. Hozzátette, az alkotmánybíróság elnökeként nem vonulhat majd a háttérbe. A képviselőház jogi szakbizottságának tagjai rákérdeztek nála az alacsony államvizsgajegyére is, amelyről azt mondta, hogy az valóban nem válik becsületére, de hozzátette, hogy 18 éve dolgozik a jogi szakterületen, és azért volt nehéz befejeznie a tanulmányait, mert az apja még az ő kisgyermekkorában meghalt, ezért úgy járt egyetemre, hogy közben neki kellett eltartania a családját.

Az USR által alkotmánybírósági elnöknek javasolt Cristi Danileţ a szakmai hátterét ismertette a biztossági tagokkal: milyen tanulmányokat folytatott, milyen tisztségeket töltött be a bíróságokon, az Igazságügyi Minisztériumban és a Legfelső Bírói Tanácsban (CSM). A bíró tudományos nemzetközi publikációiról is beszámolt. Ismertette továbbá saját javaslatait az Alkotmánybíróság jobbá tételére. Meglátása szerint az uniós jognak elsőbbséget kell élveznie a hazaival szemben.

Cristi Danileţ | Fotó: Agerpres

A jelölt kifogásolta, hogy az Alkotmánybíróság az utóbbi időben politikai tényezővé vált azáltal, ahogy az alkotmányos természetű konfliktusokat kezelte. Meglátása szerint az Alkotmánybíróságnak vissza kell térnie a jogtudományosság útjára. Cristi Danileţ állítja, hogy semmilyen politikai jellegű tárgyalást nem folytatott a jelöltsége érdekében, az egyetlen ilyen beszélgetés témája az USR-vel annyiról szólt, hogy elfogadja a jelöltséget.

Az AUR által nevesített Ioan Sabău-Pop kijelentette, hogy a jövőben egy sor jogszabályi módosításra lesz szükség, köztük az alaptörvényére is, annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság működését felfrissítsék.

A szenátusi bizottságban is pozitív elbírálást kaptak

Pozitívan véleményezte a szenátus jogi bizottsága a felsőház mindhárom alkotmánybíró-jelöltjét is: Iulia Scânteit, Eckstein-Kovács Pétert és Radu Ghidăut.

Eckstein-Kovács Péter | Fotó: Agerpres

Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője közölte, a testület szavazata egyöntetű volt, mivel mindhárom jelölt megfelel a szakmai követelményeknek. A szenátus plénuma május 3-án vagy 4-én dönti el, hogy a három jelölt közül kit nevesít az alkotmánybíróság megüresedő helyére.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iulia Scântei szenátort, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, volt RMDSZ-es szenátort, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pedig Radu Ghidău volt parasztpárti képviselőt támogatja.

Cikkünk frissül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?