Marcel Ciolacu: meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal

Marcel Ciolacu, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint „a lehető leghamarabb” bevezetik az enyhítő intézkedéseket, ha a koronavírus-fertőzés esetszámai továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak – írja a HotNews. A kormánypárti politikus azonban hozzátette: a világjárvány nem ér véget, hozzá kell szoknunk, meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal.

„Figyeltem Alexandru Rafila és Raed Arafat bejelentését, miszerint a következő hetekben eltörölhetik a kötelező maszkviselést a köztereken. Várhatóan enyhítik a korlátozó intézkedéseket, de ezek bevezetését a járványügyi mutatók alakulása szabja meg. Véleményem szerint a világjárványnak nincs vége, de enyhülés várható” – nyilatkozta Marcel Ciolacu az Antena 3 vasárnapi műsorában.

Fotó: Agerpres

Mint arról beszámoltunk, az alkotmánybíróság megállapította, hogy a 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet, amely többek között a kötelező maszkviselést szabályozza a köztereken, alkotmányellenes, mert az akkori kormány nem tartotta be minden tekintetben a jogalkotás procedúráját.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban úgy fogalmazott: mindenki várja a taláros testület döntésének indoklását, de addig is megvizsgálták a hatályos jogszabályokat, és a 2020/55-ös törvény világosan előírja, hogy a védőmaszk viselése kötelező minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön és a fedett piacokon is.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hozzáfűzte: végrehajtják az alkotmánybíróság döntését, mely szerint alaptörvénybe ütköző a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet. Ciucă is hangsúlyozta azonban, hogy a határozat szövegének és indoklásának a Hivatalos Közlönyben való közzétételéig a védőmaszkra vonatkozó törvényi rendelkezések formálisan hatályban maradnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?