Lorenzovici László: egyes megszorítások már teljesen értelmetlenek

Múlt héttől egyre kevesebb napi új esetet regisztráltak, a szakemberek szerint túl vagyunk az ötödik járványhullám csúcsán. Az egészségügyi miniszter pedig többször is hangoztatta, hogy a fertőzésszámok tartós csökkenése után, akár már március közepétől eltörölhetik a járványügyi intézkedéseket. Lorenzovici László egészségügyi menedzsert faggattuk az ötödik járványhullámról, a halálozási csúcsról és az egészségügyi rendszer helyzetéről.

Lorenzovici László Facebook-bejegyzésében elemezte az ötödik járványhullám tetőzését és az elmúlt időszakban azonosított betegek számát. Bár néhány napja az új megbetegedések száma folyamatosan csökken, eközben az intenzív osztályokon kezeltek és az elhalálozottak aránya is nőtt.

                       

Az egészségügyi menedzser a Maszol megkeresésére elmondta, valószínűleg olyan gyorsan vége lehet az ötödik hullámnak, mint amilyen gyorsan beindult, ez körülbelül 6 hetet jelent. A negyedik és az ötödik hullám közötti legnagyobb különbség a napi esetszámokban mutatkozott meg, amely az omikron variáns terjedése miatt az elmúlt hónapokban rengeteg megbetegedést eredményezett. Eddig a február elsejei esetszám volt a legmagasabb a járvány kezdetétől számítva, akkor 40 018 új megbetegedést jegyeztek.

Emellett a súlyos esetek tekintetében is nagy különbség mutatkozott meg a tavaly őszi és az idei hullám között, hiszen ezúttal kevesebb súlyos esetet jelentettek, kevesebben kerültek kórházba. „ Az intenzív osztályokon kezelt betegek és a mortalitási arány is magasabb volt a negyedik hullám alatt. Ennek ellenére idén is sokan hunytak el a betegségben. Ezen a héten várható, hogy elérjük a mortalitási csúcsot” – fejtette ki Lorenzovici László. Hozzátette, összességében harmadannyi elhalálozással számolnak az ötödik hullám végére, mint amennyi előfordult a negyedikben.

Fotó: Kiss Gábor

A jelenlegi körülmények között az egészségügyi menedzser már nem látja értelmét egyes szigorító korlátozásoknak: „az emberek döntéseivel, akaratával nem lehet teljes mértékben szembemenni, még ha a rossz utat is választják, a kormánynak csökkentenie kéne az izolálás idejét, legalábbis az oltottak esetében” – hangsúlyozta.

A korlátozások enyhíthetők lennének, sőt egyes megszorítások „teljesen értelmetlenek”, például a szabadtéri maszkviselés olyan helyeken, ahol nincsen tömeg. Lorenzovici László szerint a megoldás az lenne, ha növelnék az emberek egyéni felelősségét: „szankcionálhatnák azokat, akik nem hajlandók a prevenciós eszközöket igénybe venni”.

Kiemelte, az egészségügyi rendszernek és a társadalomnak Romániában nagyon sokba került az elmúlt két év. Az oltóközpontok hatékonyságát tekintve az államnak rengeteg pénzbe kerül az intézmények fenntartása, miközben országos szinten nagyon kevesen veszik fel az oltást.

„Az oltóközpontok számát a kereslethez kell igazítani, a kereslet pedig kampányokkal befolyásolható. A hétvégi oltást már rég meg kellett volna szüntetni, legalábbis a vasárnapit mindenképp. Folyamatosan csökkentik az oltóközpontok számát is, azonban az is szóba került, hogy tesztközponttá alakítják azokat”. Ugyanakkor szerinte a tesztközpontok megnyitásával már elkéstek, és Romániában „nem volt tesztelési hozzáférési probléma” – véli az egészségügyi menedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?