Rafila: a magas napi esetszám nem ok a pánikra

Várható volt, hogy magas lesz szerdán a koronavírusos megbetegedések száma, mert a járvány kezdetétől először dolgozták fel 100 ezernél több teszt eredményét – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila rámutatott, a 34 ezren felüli napi esetszám aggasztó, de számítani lehetett rá, az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) is előrevetítette ezt a forgatókönyvet, és hasonlóan alakultak a járványmutatók más országokban is az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb omikron-variáns felbukkanásakor.

Fotó: Agerpres

A miniszter beszélt arról is, hogy az oltottak közül is sokan megbetegednek, az átoltottság növelése azonban továbbra is fontos, elsősorban azért, mert a vakcina megóvja a veszélyeztetett csoportokba tartozókat a betegség súlyos formáitól és megelőzi a haláleseteket.

Rafila hangsúlyozta, a magas napi esetszám „nem ok a pánikra”. Az iskolákat továbbra sem zárják be, a megszabott algoritmusnak megfelelően azok az osztályok térnek át online oktatásra, amelyekben legalább három megbetegedést igazolnak.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy folytatódhat az iskolai tesztelés. Szerinte ez hasznos, de nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a szülők helyesen végezzék el a teszteket. Ugyanakkor ismét felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ha bármilyen tünetet észlelnek gyereküknél, ne küldjék iskolába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?