FRISSÍTVE - Alkotmánybíróság: eltörölhetik a maszkviselés elmulasztása miatt kiszabott bírságokat

Az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a kormány nem járt el minden tekintetben törvényesen akkor, amikor előírta a védőmaszk viselését. 2020 októberétől napjainkig a nyilvános helyeken való maszkviselés elmulasztása miatt kiszabott bírságokat eltörölhetik.

A alkotmánybíróság egyhangú döntéssel határozott. Az ügy a koronavírus-világjárvány idején a korlátozások bevezetését szabályozó törvény egyik cikkelyére vonatkozik, amely a védőmaszkoknak a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen való viselésére is kiterjed. 

Fotó: Pexels

A törvénycikkely kimondja, hogy a készültségi állapot idején az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium rendelete alapján kötelezővé tehető a maszk viselése. A cikket azonban alkotmányellenesnek nyilvánított a taláros testület, mivel a kormány nem kapott véleményt a Törvényhozási Tanácstól. Ez azt jelenti, hogy amint az Alkotmánybíróság határozata megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a kormány az összes eljárási lépést követően új rendeletet adhat ki annak érdekében, hogy a maszkot ismét kötelezővé tegye.

A taláros testület döntése nyomán az orrot és szájat eltakaró védőmaszk viselésének elmulasztása miatt kiszabott bírságokat bírósági határozattal megsemmisíthetik, ha azokat nem fizették még be.

Az alkotmánybírósági döntés akkor lép hatályba, ha a testület közzéteszi indoklását és a határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

A kormány a talárosok indoklására vár

Mihelyt megjelenik az indoklás az alkotmánybíróság (CCR) ítéletéről, amellyel alkotmányba ütközőnek nyilvánították a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő sürgősségi kormányrendeletet, a kormány meghozza a megfelelő döntést - jelentette ki Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

„Az alkotmánybíróság döntései nem kérdőjelezhetők meg, de várjuk az indoklást, és a kormány annak megfelelően azonnal döntést hoz” – nyomatékosította Cărbunaru.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?