FRISSÍTVE – Alkotmánybíróság: törvényes a SIIJ felszámolása

Az alkotmánybíróság szerdán megalapozatlannak minősítette az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) megszüntetéséről szóló törvénnyel kapcsolatos óvásokat, és megállapította, hogy a jogszabály alkotmányos.

A taláros testület közleménye szerint az alkotmánybíróság egyhangúlag utasította el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 54 képviselőjének és 26 szenátorának alkotmányossági kifogását, és megállapította, hogy a SIIJ megszüntetését előíró törvény rendelkezései alkotmányosak a megfogalmazott kritikák tekintetében, amint az a teljes törvény is.

Fotó: Agerpres

Az alkotmánybíróság szintén megalapozatlannak minősítette, és elutasította a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) 35 képviselője, illetve 5 AUR-os szenátor alkotmányossági kifogását is.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség a múlt héten alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség felszámolásáról szóló törvény ellen.

Az alakulat közleményben kifejtette, a parlament által elfogadott törvényjavaslat „nem felszámolja a SIIJ-t, hanem újra feltalálja azt”. Az USR szerint a Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter által beterjesztett tervezet nem tartja tiszteletben a törvény előtti egyenlőség elvét, ugyanis annak ellenére, hogy a korrupciós bűncselekmények kivizsgálása a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatáskörébe tartozik, a bírák és ügyészek korrupciós bűncselekményeinek kivizsgálását kijelölt ügyészekre bízza.

Az ellenzéki párt szerint ez veszélyeztetné a bírák és ügyészek függetlenségét, a kijelölt ügyészek kinevezési eljárása ugyanis átláthatatlan, és nem mentes a politikai befolyástól. „A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjai gyakorlatilag megválaszthatják, hogy ki vizsgálódjon az ügyükben” – érvelt beadványában az USR.

Az USR azt is kifogásolta, hogy gyorsított eljárásban fogadták el a tervezetet, nem várták meg a Velencei Bizottság véleményezését, és a közvitára bocsátásakor nem tartották be a 30 napos határidőt.

A szenátus február 28-án döntő házként elfogadta a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott jogszabályjavaslat értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik

Az AUR szintén alkotmányossági kifogást emelt a múlt héten a jogszabály ellen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?