Alkotmányellenesen nevezték ki az ANRE-hez a PSD főtitkárának testvérét

Alkotmányellenesen nevezte ki a parlament a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára, Paul Stănescu testvérét az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) szabályozási bizottságába – állapította meg szerdán az alkotmánybíróság.

Fotó: Alexandru Stănescu Facebook-oldalaKözleménye szerint a taláros testület az Alexandru Stănescu kinevezéséről szóló parlamenti határozatot vizsgálta meg, amely ellen az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) emelt alkotmányjogi panaszt. Alexandru Stănescut a PSD javaslatára nevezték ki az ANRE szabályozási bizottságába, ám március 3-án lemondott a tisztségről, arra hivatkozva, hogy „egész embert követelő” projekteknek szeretné szentelni magát.

Cristina Prună USR-s képviselő tavaly december közepén a képviselőház és a szenátus együttes ülésén kijelentette, hogy Alexandru Stănescu kinevezésével „családi vállalkozássá” változtatta az ANRE-t a parlament. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a jelöltet még csak meg sem hallgatták az illetékes szakbizottságban. „Biztos azért nem hívtátok be a parlamentbe, mert attól tartottatok, hogy kiröhögteti magát” – üzente a kormánypártoknak Prună.

Kapcsolódók

Kimaradt?