Parlamenti meghallgatáson vesznek részt az alkotmánybíró-jelöltek szerdán

Szerdán 13 órától hallgatja meg a képviselőház jogi bizottsága a Valer Dorneanu megüresedő helyébe javasolt alkotmánybíró-jelölteket, 14 órától pedig a szenátus jogi bizottsága a Mona Pivniceru helyére javasolt jelölteket hallgatja meg. A két ház plénuma a jövő héten szavaz róluk.

Személycsere lesz a taláros testületben | Archív fotó/AgerpresValer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnökének mandátuma idén június 10-én jár le. Az új mandátumra a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bogdan Licu főügyész-helyettest, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Cristi Danileţ bírót, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Ioan Sabău-Pop egyetemi professzort támogatja. A jogi bizottság április 29-én véleményezi a jelölteket.

Valer Dorneanu mellett két másik alkotmánybíró mandátuma is lejár júniusban: Mona Pivnicerué és Daniel Moraré. Mona Pivniceru utódját a szenátus, Daniel Morar utódját az államelnök javasolja majd. Pivniceru megüresedő székébe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iulia Scântei szenátort, az USR Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, volt RMDSZ-es szenátort szeretné ültetni. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Radu Ghidău volt parasztpárti képviselőt javasolta tagnak.

Az új alkotmánybírákat legalább egy hónappal elődjük mandátumának lejárta előtt ki kell nevezni a törvény értelmében. Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk 9 évre szól, és nem hosszabbítható meg. A 9 alkotmánybíróból hármat a képviselőház, hármat a szenátus és hármat az államfő javasol. Az alkotmánybírák hármasával, háromévenként cserélődnek.

Az alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással választják meg a testület minden hármas tagcseréje után a következő 3 éves időszakra. Az elnök újraválasztható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?