Megáradhat több erdélyi folyó a sok eső miatt

Erdélyi és moldvai folyókra rendeltek el kedden másodfokú (narancssárga) jelzésű árvízvédelmi készültséget a hidrológusok. A riasztás kedd estétől szerda reggelig van érvényben.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) prognózisa szerint augusztus 17-én 18 órától augusztus 18-a 10 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a Beszterce Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megyei szakaszainak és a Moldova Suceava és Neamţ megyei szakaszainak vízgyűjtő medencéjében.

Ugyanakkor kedden 14 órától szerdán 16 óráig a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Maros (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér megye), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye).

Elsőfokú árvízriasztás van érvényben a következő folyók vízgyűjtő medencéjében is: Maros (Fehér, Szeben és Hunyad megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye), Szeret (Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi és Bákó megye), Jijia (Botoşani és Iaşi megye).

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?