Marosvásárhelyi egészségügyi intézmények is csatlakoztak a méhnyakrák elleni küzdelem kampányához

A megelőzési program iránt érdeklődők telefonon is tájékoztatást kaphatnak annak részleteiről.

A Marosvásárhelyi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórház a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány-és Technológiai Egyetemmel partnerségben a Megelőzési, korai felismerési és korai kezelési program a méhnyakrák megelőzésére a Központi régióban elnevezésű projektet hivatott végrehajtani.Az orvosi egyetem épülete | Fotó: Blogul Studentului

Az Európai Unióban Romániában a legmagasabb a méhnyakrák előfordulása és az általa okozott halálozási arány, ezért a HPV elleni védőoltási kampányt a kedvezményezettek körének bővítésével indították újra országszerte, így Maros megyében is. A programot kiterjesztették a 11 és 18 év közötti lányokra is. A kínált orvosi szolgáltatások, azaz a szakorvosi konzultáció, a PAP-kenetvizsgálat, a HPV-teszt, a méhnyak diszpláziás elváltozásainak korai diagnózisa, a kolposzkópia, a méhnyak rákot megelőző elváltozásainak kimetszése vagy kezelése, a szociális és pszichológiai támogatás ingyenes, ezeket a projekt keretében finanszírozzák. A projekt koordinátorai egy telefonszámot is biztosítanak a program által kínált lehetőségek kihasználása iránt érdeklődő nők számára, amely a következő: 0739727187.

A méhnyakrák fő kiváltó oka a HPV-nek nevezett humán papillomavírussal való fertőzés, amely ellen létezik védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint 2030-ig a világ országainak biztosítaniuk kell a fiatal lányok 15 éves korig történő beoltását, a széles körű vizsgálatokat, az úgynevezett életkor-specifikus szűréseket és a korai esetek túlnyomó többségének kezelését. Így az invazív méhnyakrák kockázata akár kilencven százalékkal is csökken azon nők esetében, akik rendszeresen részt vesznek a szűrőprogramokban. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség januárban a méhnyakrák elleni küzdelem hónapját ünnepli. Jelenleg intenzív kampány folyik világszerte a betegséggel kapcsolatos tájékoztatás, oktatás és tudatosság növelése érdekében. Az ügynökség célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a betegség igen magas előfordulási gyakoriságára és a rendkívül magas halálozási arányra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?